Вицепрезидентът разговаря с представители на българските общности и кметовете на села от Болградския район
Секция: ПОЛИТИКА
04 Октомври 2018 16:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вицепрезидентът разговаря с представители на българските общности и кметовете на села от Болградския район

/КРОСС/ На среща в селата Бановка и Криничное вицепрезидентът Илияна Йотова разговаря с представители на българските общности и кметове на български села от Болградския район. Във водената от Илияна Йотова делегация участват представители на бесарабските българи в България.

„За първи път държавник на такова високо ниво идва при нас и иска да чуе проблемите ни“, отбелязаха хората. Те се обявиха за по-здрави и ефективни връзки с българската държава, за да може по-категорично българските общности в Украйна да отстояват правата си.

На срещите си с вицепрезидента сънародниците ни отново поставиха въпросите за административно-териториалната реформа, която заплашва да размие компактността на българското етническо население, и законът за езика, който крие опасност от ограничаване на изучаването на българския език. Вицепрезидентът бе категорична, че на всички нива на контакти между България и Украйна тези въпроси ще бъдат дискутирани.

Жителите на селата ревностно пазят българските си корени. Гордеят се с богати етнографски музеи, които разказват 200-годишната история на бесарабските българи, читалища, културни центрове. Представителите на българските общности изразиха голямо желание да посещават по-често родината на своите деди. С хубавата българска поговорка „Докато езикът е жив, народ не умира“ бе посрещната вицепрезидентът в село Криничное. Там Илияна Йотова положи цветя пред кръста, изграден в знак на почит към българите преселници в Бесарабия.

Вицепрезидентът е на посещение в Украйна за срещи с наши сънародници. Предстоят разговори на Илияна Йотова в село Лошчиновка и град Измаил. Утре вицепрезидентът ще приветства ръководството, преподавателите и учениците в Болградската гимназия „Г. С. Раковски“ по повод 160-годишнината от основаването на учебното заведение.