Румен Радев удостои с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен изтъкнатия учен и преподавател проф. д-р Жак Манян
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Октомври 2018 17:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Румен Радев удостои с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен изтъкнатия учен и преподавател проф. д-р Жак Манян

/КРОСС/ Усилията на проф. д-р Жак Манян дадоха голям импулс за засилване на връзките между България и Франция в областта на медицината, образованието и науката. Със своята дейност той доказа, че хуманизмът няма граници. Това заяви президентът Румен Радев на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, на която връчи орден „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен на проф. д-р Жак Манян – виден учен, преподавател и изтъкнат отолог и невроотолог в световен мащаб.

Проф. д-р Манян е основател на специалността невроотология. През годините развива своята академична и клинична дейност в Марсилия, Франция. У нас е организирал и участвал в множество научно-практически курсове, което е дало възможност за обучение, усъвършенстване и осъвременяване на оперативните умения на десетки български лекари оториноларинголози.

При връчването на държавното отличие президентът Румен Радев изказа благодарност за усилията и всеотдайността, с които видният френски учен е работил за повишаването на квалификацията на нашите медици. Връчването на това държавно отличие е само едно от признанията за цялостната дейност на проф. Манян за повишаването на подготовката на българските лекари и за въвеждането у нас на европейски и световни стандарти в тази специфична област на медицината, заяви държавният глава.

Президентът Радев открои заслугите на проф. Манян за възстановяването на Балканското дружество по оториноларингология, хирургия на глава и шия, както и за учредяването на „Черноморско дружество по отология“. „Благодаря Ви за подкрепата за нашите лекари, за утвърждаване на връзките между България и Франция в областта на медицината, науката и образованието“, заяви Румен Радев.

За мен е голяма гордост да получа този орден, гордея се и с моите български приятели оториноларинголози, заяви проф. Манян. По думите му, след като с колегите си в България са дали тласък на развитието на отологията и невроотологията, страната ни се е превърнала в  лидер в тази област сред страните на Балканите и Черноморския регион. С голямо удоволствие ще помагам и занапред за развитието на медицината в България, заяви проф. Манян.