Министрите на правосъдието на страните от Западни Балкани отчетоха напредъка на съдебните си реформи
Секция: ПОЛИТИКА
04 Октомври 2018 17:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министрите на правосъдието на страните от Западни Балкани отчетоха напредъка на съдебните си реформи

/КРОСС/ Министърът на правосъдието Цецка Цачева участва в среща на министрите ЕС-Западни Балкани „Правосъдие и вътрешни работи“, която се провежда днес в Тирана, Албания в рамките на Австрийското председателство на Съвета на ЕС.  На форума присъства и Вера Йоурова, европейски комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равенството между половете.

Министрите на правосъдието от Западни Балкани запознаха колегите си с напредъка на реформите в съдебните системи на страните си.

По време на двете сесии в област „Правосъдие“ бе обсъдено определянето на показатели за измерване на напредъка на реформите в областта, както и насърчаване на върховенството на закона и ефективните съдебни системи, носещи преки ползи за гражданите.

Министрите постигнаха съгласие, че подобряването на достъпа до правосъдие, осигуряването на адекватни ресурси за съдебната система, както и наличието на инструменти за оценка и възможности за обучение на съдии са от съществено значение.

Комисарят по въпросите на правосъдието г-жа Йоурова, потвърди отново желанието си да подкрепи процесите в областта на съдебната реформа в региона чрез политическа подкрепа, експертни съвети и финансова помощ от инструмента за предприсъединяване.

В съответствие с приоритетния дневен ред на декларацията от София, министрите потвърдиха, че за да се подобри качеството и да се увеличи въздействието на реформите, трябва да се даде приоритет на работата за по-добро измерване на резултатите от реформите на правосъдието.

В заключение министрите на правосъдието признаха, че са необходими допълнителни усилия, за да се установят напълно функционални и всеобхватни системи за управление на делата, които биха могли да подобрят ефикасността и прозрачността на съдебните системи, а също така да предоставят данни за функционирането на тези системи. Те се споразумяха да предоставят на Комисията до края на годината преглед на текущото прилагане на деловодните системи заедно с план за действие за пълното им разгръщане.