Минималната работна заплата отново скара синдикатите и работодателите
Секция: ИКОНОМИКА
05 Октомври 2018 09:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Минималната работна заплата отново скара синдикатите и работодателите

/КРОСС/ Минималната работна заплата отново скара синдикатите и работодателите. Първите обвиниха вторите, че искат да намалят минималното възнаграждение. Според бизнеса пък фирмите сами трябва да определят колко да получават служители им в зависимост от икономическия сектор.

Работодателите и синдикатите все още не са постигнали консенсус по въпроса кое минимално възнаграждение да се определи първо – националното или това по браншове.

Причината работодателите да настояват да се договарят първо заплатите по браншове е следната: договарят се минимални работни заплати и националната остава най-ниската договорена. Тогава може да слезем много надолу. А вече е решено, че от 2019 г. тя ще нарасне с 50 лева”, коментира в ефира на „Здравей, България” Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.

Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България пък увери, че определяното от бизнеса възнаграждение не може и няма да падне под фиксираното от държавата.

Няма да падне под 510 лева, но може да не се увеличи до 560, както е заложено в бюджета за следващата година”, коментира Григорова. И допълни, че синдикатите ще продължават да се борят за скок на минималната заплата, защото това бил единственият механизъм за повишение доходите на българите.

Дечев за пореден път подчерта, че бизнесът у нас към момента страда от остра липса на квалифицирани кадри. Това правело вноса на работници от чужбина неизбежен.