Ангелкова: Собствениците на фирми с отнет лиценз няма да могат да работят в туризма
Секция: Туризъм
05 Октомври 2018 09:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ангелкова: Собствениците на фирми с отнет лиценз няма да могат да работят в туризма

/КРОСС/ Собствениците и управителите на туристически компании, чийто лиценз е бил отнет, няма да имат право да създават или управляват нова компания с такава дейност в период от три години. Това съобщи в студиото на „Здравей, България” министърът на туризма Николина Ангелкова в отговор на въпрос как се получава така, че туроператори с отнет лиценз заради измамени клиенти продължават да работят.   

С новите промени в закона, за да се избегнат подобни проблеми, са предвидени и декларации за физическо лице, за да се избегне едни и същи хора да създават нови фирми, които мамят клиентите. Ако един човек е бил управител или собственик на туристическа фирма с прекратена дейност и отнет лиценз да няма право в продължение на три години да работи във фирма със същия предмет на дейност и да учредява нова”, обясни министърът.

Клиентите могат да проверят на сайта на министерството дали дадена компания е била санкционирана.  „Регистърът е публичен, а компаниите с прекратени лицензи не са премахнати от него, а имената им са оцветени с червен цвят, за да се види, че те нямат право да извършват такава дейност. Включително и тези, които нямат застраховка, също са с отделен цвят”, каза Ангелкова.

Въпреки студеното лято, туристическият сезон е бил успешен. За трите летни месеца страната ни е посетена от 4,5 млн. туристи, което е увеличение от 3,6 на ст. 6,9 млн. чуждестранни туристи за първите 8 месеца на годината, което е почти 6% ръст. Очаква се ръст от около 5% и през септември.

Като цяло най-много посетители идват от Румъния, Гърция и Германия, но има голямо увеличение на туристите от   Великобритания –около 20%, Украйна – 25%, САЩ  -ръст от 12%.