Перник срещу ТЕЦ „Република”
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Октомври 2018 11:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Перник срещу ТЕЦ „Република”

/КРОСС/ Протест в Перник срещу мръсния въздух. Жителите на града твърдят, че от няколко месеца се усеща остра и задушлива миризма. 

Според хората от миньорския град, основният замърсител ТЕЦ „Република”. По думите им, от няколко месеца миризмата е непоносима.

Протестът е насрочен за ден, в който има сесия на Общинския съвет. Шефът на пернишката топлофикация Любомир Спасов трябва да даде отчет пред общинарите дали дружеството е подготвено за зимата.

„От няколко месеца насам, ние имаме подозрения, че в ТЕЦ-а се горят неща, които не е редно да се горят – боклуци, които се внасят от други градове. Имаме неофициална информация, че вечер в града влизат камиони, пълни с отпадъци от съседни населени места. Вечер към 8-9ч. има непоносима смрад на пластмаса. От шумохранилището, което от години е проблем за града, обясняват, че има много филтри, които са достатъчно надеждни и не трябва да има замърсяване, но то е факт”, каза Гергана Миланова.

„Много граждани са подавали сигнали към РИОСВ, беше извършена внезапна проверка преди 10 дни – заварват камион със старозагорска регистрация да разтоварва боклуци. За да имат право да горят RDF отпадъци, те трябва да имат разрешение от РИОСВ, а те нямат, Инсталацията е незаконна, защото нямат Акт 16”, посочи Валентин Пешев, организаторът на протеста.

Недоволните заявиха, че в ТЕЦ-а трябва да се горят само въглища. В знак на протест,  те ще блокират на околовръстния път в града.