Сенцов обясни защо спира гладната стачка
Секция: Русия
06 Октомври 2018 10:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Сенцов обясни защо спира гладната стачка

/КРОСС/ Украинският кинорежисьор Олег Сенцов, излежаващ 20-годишна присъда в руски затвор за терористичен заговор в анексирания от Русия Кримски полуостров, обясни защо е прекратил гладната си стачка, продължила повече от 140 дни, предаде ДПА.В изявление на неговия адвокат, предадено от агенция Интерфакс днес, се казва, че Сенцов е взел решение да прекрати стачката си от утре, защото властите са взели решение той да бъде хранен насила заради критичното състояние, в което се намира.

Руската федерална служба за изпълнение на наказанията заяви по-рано днес, че режисьорът е написал заявление за прекратяване на гладната стачка и е дал съгласието си да приема храна.

"Проведени са консултации с най-добрите диетолози в Москва как да бъде изведен от състоянието на гладната стачка. Разработена е съответна диета за нормализиране на здравето му", добави заместник-директорът на службата Валерий Максименко.

Той благодари на всички, включително лекарите и адвокатите на режисьора, че със съвместни усилия са го убедили да вземе това решение. "Той избра живота", подчерта Максименко.

Сенцов получи широка известност с филма си "Играчът" ("Gamer") от 2011 г., - драматична история на ентусиаст на видеоигри в Крим.Режисьорът е яростен критик на анексирането на Крим от Русия през 2014 г. През 2015 г. той беше осъден на 20 години затвор по обвинения в тероризъм и трафик на оръжие, но не се признава за виновен. Според обвинението на руския съд режисьорът е създал терористична група, действаща в Крим и извършила два палежа.

Миналия месец Европейският парламент номинира Сенцов за кандидат за престижната Сахаровска награда за свобода на съвестта, която се присъжда всяка година за изключителен принос в борбата за човешки права, припомня ДПА.