Почина великата оперна прима Монсерат Кабайе (видео)
Секция: КУЛТУРА
06 Октомври 2018 11:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Почина великата оперна прима Монсерат Кабайе (видео)

/КРОСС/ Испанската оперна звезда Монсерат Кабайе почина на 85-годишна възраст, съобщи Би Би Си.

Известното сопрано е издъхналa тази сутрин в болницата "Сант Пау" в каталунската столица, където бе хоспитализирана през септември заради продължаващи от години здравословни проблеми. Тя получи сърдечен удар през 2012 г. и оттогава имаше проблеми с възстановяването.

Звездната слава на Кабайе изгрява през 1965 г.

с ролята X на Лукреция Борджия в операта на Доницети в известния "Карнеги хол" в Ню Йорк, след като излиза на сцената като заместничка на болна своя колежка. По време на 50-годишната си кариера тя е гастролирала в операта "Метрополитън", в държавната опера на Виена и е пяла до известни тенори като Лучано Павароти и Пласидо Доминго.

Популярната песен "Барселона", която Кабайе изпълнява заедно с фронтмена на "Куин" Фреди Меркюри първоначално е записана през 1987 г.. През 1992-ра след трагичната кончина на Фреди Меркюри, песента се превръща в неофициален химн на Лятната олимпиада в каталунската столица.

Кабайе, която отпразнува 85-я си рожден ден през април,

имаше проблеми със закона през 2015 г., след като бе обвинена в данъчни измами. Заради влошеното си здраве съдът позволи на оперната звезда да не присъства лично на делото в Барселона. Вместо това тя даде показания чрез видео конферентна връзка. Кабайе сключи споразумение с прокуратурата и бе осъдена да плати глоба от 254 000 евро и получи 6-месечна условна присъда, след като бе призната за виновна в пране на пари чрез офшорна компания в Андора през 2014 г. Монсерат Кабайе има две деца от испанския тенор Барнабе Марти, за когото се омъжва през 1964 г.

Погребението на оперната дива ще се състои в понеделник в Барселона.

video: https://www.youtube.com/watch?v=q0wdxj8-mAU