Ню Йорк идва на живо в България със спектаклите на Метрополитън опера
Секция: КУЛТУРА
06 Октомври 2018 18:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Ню Йорк идва на живо в България със спектаклите на Метрополитън опера

/КРОСС/ Не е нужно да се пътува до далечни дестинации, за да се слушат и гледат артистите на един от най-известните оперни театри в света.

Българската публика, както и публиката в още 70 държави, ще има възможността да чуе на живо, в реално време, едни от най-големите спектакли и шедьоври в оперното изкуство, изпълнени от гласовете на артистите от "Метрополитън опера" в Ню Йорк.

За пета година киноекранът ще се превърне в сцена и ще представя на живо 10 спектакъла, в 10 съботи в над 70 страни по света.

Артистите от операта в Ню Йорк ще открият серията от концерти с операта "Аида" от Верди на 6 октимври, а солистка ще бъде Анна Нетребко, която за пръв път ще влезе в ролята на Аида, разказа в интервю за БНТ Асен Терзиев, който е главен координатор на събитието в България.

Друго известно произведение, което ще бъде представено на 15 декември, ще бъде "Травиата" от Джузепе Верди, в която голямата българска оперна звезда Соня Йончева е участвала. Тази година постановката ще е съвсем нова, а солисти ще бъдат други две световни имена - Диана Дамрау и Хуан Диего Флорес, каза Терзиев.

Операта "Валкюра", по режисура на канадеца Робер Лепаж, която е част от тетралогията на Вагнер "Пръстенът на Нибелунга", ще е спектакъл, който е с един от най-впечатляващите декори - няколко тона въртящи се дървени платформи, които отразяват приказния свят във "Валкюра". Това е едно от най-големите технически предизвикателства, пред които се е изправяла сцената на Метрополитън опера, за което има специален документален филм, разказа още Терзиев.

Спектакълът ще бъде излъчен в България на 30 март 2019 г. в кино Cinema City - София, където ще бъдат показани и всички останали спектакли.