Постоянен арест за част от задържаните за нелегалната търговия с онколекарства
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Октомври 2018 14:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Постоянен арест за част от задържаните за нелегалната търговия с онколекарства

/КРОСС/ Специализираната прокуратура поиска постоянен арест за шестима от задържаните за нелегална търговия с лекарства за онкоболни.Специализираният наказателен съд реши да наложи мярка "домашен арест" на три жени от престъпната група за незаконна търговия с лекарства за онкоболни. Зора Балджийска - лекар, Небесна Балджийска - управител на болница, и Светлана Тюлекова - фармацевт, ще са под домашен арест заради здравословни причини, съобщи bTV.

Другите, четирима мъже, остават за постоянно в ареста, тъй като има опасност за извършат ново престъпление, според съда. Под стража остава соченият за ръководител на групата Милослав Пейков, а също така Борислав Сотиров, Калоян Молалийски и Делян Гонсузов. Зора Балчийска, Небесна Балчийска и Светлана Тюлекова ще са под домашен арест поради здравословни причини. Мярката подлежи на обжалване в тридневен срок.

Седем души бяха арестувани при акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП, която се проведе в две онкоболници в четвъртък.

Според обвиненението групата е действала от месец май 2017 година. До арестите се стига след като между трима от членовете на престъпната група са били предадени белязани лекарства.

Прокуратурата казва, че ръководителят на групата е осъществявал срещи с членовете, а те изпълнявали неговите указания. Схемите според държавното обвинение са били две. При едната се купували лекарства от различни лекари, които в последствие били заменяни с такива с изтекъл срок на годност или неясен произход. Втората схема е отклоняване на лекарства без да бъдат вливани на пациентите.

Липсва ясно обвинение, е тезата на защитата. Адвокат Емануил Йорданов посочи, че в него се казва, че организираната престъпна група действала от април месец тази година, без да се разбере от къде идва подобно твърдение и какво се е случило между април и деня, в който обвиняемите са задържани.

"Прокуратурата решава, че първо трябва да задържи обвиняемите, а след това да събира доказателства. В делото към този момент няма данни какво и как е белязвано. Аз за първи път виждам седем души организирана престъпна група, които взети заедно, не са откраднали и един пирон", посочи адвокат Емануил Йорданов.