Симеон Славчев, общински съветник,СОС: Дефектните ремонти са недопустими, когато се харчат публични средства
Секция: ПОЛИТИКА
06 Октомври 2018 15:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Симеон Славчев, общински съветник,СОС:  Дефектните ремонти са недопустими, когато се харчат публични средства

/КРОСС/ Едва ли има столичанин, който да не е наясно с лошото изпълнение на ремонтите на пътната инфраструктура в София. Когато обаче гражданите реагираха на некачествения ремонт на ул. „Граф Игнатиев", управляващите от ГЕРБ, вместо да се извинят на софиянци, нарекоха справедливия граждански протест политическа атака и пиар.

„Политическа група 5" в Столичния общи съвет беше първата, която реагира на сигналите от граждани и неправителствени организации. Направихме проверка на обекта на ул. „Граф Игнатиев" и след като се убедихме, че ремонтът който се извършва е некачествен, поискахме ресорният зам.-кмет Евгени Крусев незабавно да подаде оставка. След това наше настояване управляващите започнаха да атакуват и заплашват персонално членовете на „Политическа група 5", а действията ни бяха наречени политически пиар.

Когато говорят за политически пиар ГЕРБ забравят, че само преди три седмици кметът Фандъкова заведе до Виена журналисти, и то на разноски на общината, за да видят завода за изгаряне на отпадъци, който тя иска да построи в София. Тук ще припомня, че решението, което ГЕРБ наложиха силово в Столичния общински съвет за изграждането на завод за изгаряне на отпадъци в центъра на София няма нито политически, нито обществен консенсус и съгласие. Плащането от джоба на данъкоплатеца на разноските за пътуването на журналисти до Виена (за да се оправдава сделката за завода за изгаряне на боклук) по разбиранията на ГЕРБ явно не е пиар. Но за мен, и вярвам и за много други граждани на София, това не само е пиар на Фандъкова, който е платен от всеки един данъкоплатец в столицата, но и абсолютно недопустимо действие. Може би затова толкова време кметът бави и не дава отговор на питането на „Политическа група 5" колко струва пътуването до Виена и кой плати разходите на журналистите.
ГЕРБ трябва да преосмисли и политиката си на чуваемост, защото както вече три години не се приемат предложенията на нас, от опозицията, по важни въпроси за града, така и в момента те не чуват гласа на хората, които не са съгласни да продължава порочният кръг на некачествените ремонти. А всичко е много просто - когато става дума за публични средства, не може да си играем на глоби за лошо строителство - това не решава проблема и не е отговорно и ефективно изразходване на парите на хората.

Отново призовавам управляващите да поемат своята отговорност и незабавно да поискат оставката на зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев. Още повече, че Крусев и арх. Иво Панталеев, който направи проекта за ул. „Граф Игнатиев" и площада пред църката „Свети Седмочисленици" си позволиха арогантно поведение спрямо столичани и цялостната ситуация с ремонтите на пътната инфраструктура в момента. Арх. Панталеев дори се осмели да каже, че това което се прави на ул. „Граф Игнатиев" на него му харесва и не го интересува мнението на столичани, защото те били хейтъри ... Ще припомня на самозабравилия се архитект, че неговият хонорар и възнаграждание се заплаща от джоба на всеки един софиянец и той не само трябва, но е задължен да се съобразява с мнението им.

Не спират и спекулациите, че причината за искането на оставката на Крусев от „Политическа група 5" е само заради ремонта на ул."Граф Игнатиев", който не бил завършил. Ние искаме оставката принципно, за цялостно несправяне с транспортните проблеми на София. Крусев имаше достатъчно време и възможност да покаже, че има качества да бъде зам.-кмет, но вместо това той атакуваше всеки път общинските съветници, които му казвахме къде греши и как според нас и според ескперти по транспорт трябва да се реши даден проблем. Тези проблеми, грешки и неефективната работа на зам.-кмета Крусев се трупаха, а случаят с „Граф Игнатиев" само преля чашата на тъпрението на столичани.

И отново ще повторя, че ако кметът Йорданка Фандъкова не поиска оставката на Крусев и не го острани незабавно, то тя ще трябва лично да поеме отговорността за некачествените ремонти в София и неефективното изразходване на публичните средства.