Тhe Sunday Times: Лондон е готов да извърши кибератака срещу Русия
Секция: СВЯТ
07 Октомври 2018 11:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тhe Sunday Times: Лондон е готов да извърши кибератака срещу Русия

/КРОСС/ Лондон е готов да извърши кибератака срещу Русия в случай на враждебни действия от руска страна, пише в неделното издание на британския вестник Тhe Sunday Times.

Британското военно командване е готово да извърши кибернетична атака срещу Москва и да остави руската столица без електричество в случай на руско нападение срещу една от западните държави. За това съобщи неназован източник в службите за сигурност на кралството за вестника, цитиран от "Фокус".

Според него в ситуация, в която Великобритания няма обичайните отбранителни ресурси, за да се противопостави на "агресията в Кремъл", британските служби са "обещали да активират офанзивен киберпространствен потенциал, включително възможността да изключат електричеството в Кремъл".

Подобен сценарий ще даде на Обединеното кралство повече възможности за действие, при условие че "ако [руският президент] Владимир Путин поръча руски войски " да анексират пет от малките острови, принадлежащи на Естония ", за да провери колко сериозен е ангажиментът на НАТО да спази член 5 от своя от статут (който гласи, че въоръжена атака срещу една страна от блока се смята за атака срещу целия блок) или " нахлуе в Либия, за да получи контрол над петролните запаси провокира нова миграционна криза в Европа "или" използва въоръжени милиции, за да извършват нападения срещу британските войски или заплашват новите британски самолетоносачи. "

Вестникът съобщава също така, че този уикенд в Оман 5 500 британски войници ще участват в най-големите военни учения през последното десетилетие, подобрявайки тяхната "готовност за всякакви конфронтации с руски танкове или звена за провеждане на хибридна война". Тези учения струват 100 млн. паунда (130 млн. долара). В тях участват 200 бронирани превозни средства, шест военни кораба и осем самолета Тайфун.

Москва постоянно отхвърля твърденията на западните политици за подготвянето на руско военно присъствие в други региони и за всички действия, които се предполагат, че са насочени към нарушаване на международния ред, пише изданието.