Млада надежда на руския тенис спечели турнира в Токио
Секция: СПОРТ
07 Октомври 2018 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Млада надежда на руския тенис спечели турнира в Токио

/КРОСС/ Руският квалификант Данийл Медведев спечели тенис турнира от категория "АТП 500" в Токио. 22-годишният московчанин вдигна най-големия трофей в кариерата си след категорична победа срещу местния любимец Кей Нишикори с 6:2, 6:4.

Медведев измина целия път от квалификациите до титлата. Руснакът, който заема 32-oто място в световната ранглиста, спечели седем поредни мача в японската столица, като загуби едва един сет за целия турнир.

Той елиминира Хироки Мория и Егор Герасимов в пресявките, а в основната схема победи последователно Диего Шварцман, Мартин Клижан, Милош Раонич, Денис Шаповалов и поставения под №3 Нишикори. Единственият му загубен сет беше първият срещу Герасимов след тайбрек.

Медведев спечели трета титла в кариерата си и първа от категория "АТП 500". Първите две бяха от "АТП 250" по-рано тази година - в Сидни през януари и в Уинстън-Салем през август.

Най-добрият сезон в кариерата му беше допълнен от достигането до третия кръг на "Уимбълдън" и US Open. Преди това той никога не беше преминавал втори кръг в турнирите от Големия шлем.Двубоят между Медведев и Нишикори продължи само 63 минути.

Руснакът имаше пълно превъзходство на сервис, като загуби едва пет от 43-те точки, които бяха разиграни в подаванията му.

В същото време той стигна до пет шанса за пробив и реализира три от тях - два в първия и един във втория.

"Искам да благодаря на Кей, защото той е страхотен шампион, един от най-добрите в нашия спорт и това прави победата ми още по-важна за мен", каза Медведев при награждаването.

Нишикори преследваше трети трофей в Токио след 2012 и 2014 г. След загубата от Медведев японецът остава на трето място във вечната класация на турнира след Пийт Сампрас и Стефан Едберг, които имат съответно три и четири титли.

Надпреварата в Токио е третият пореден турнир от календара на АТП, в който квалификант стига до титлата. Миналата седмица това направиха Бърнард Томич в Ченду и Йошито Нишиока в Шънджън.

Медведев печели втората си титла като квалификант след тази в Сидни. Той е едва третият тенисист от 2004 г., който триумфира в два турнира, в които е започнал участието си от квалификациите. Другите двама са Никола Маю и Клижан.