Как влияят енергийните напитки на детския организъм?
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Октомври 2018 09:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как влияят енергийните напитки на детския организъм?

/КРОСС/ Децата са с 4 пъти по-ниска поносимост към кофеина от възрастните, затова те могат да пият само по едно кенче енергийна напитка на ден. Това каза пред БНТ експертът по хранене и диетика проф. Донка Байкова.

Липсва дефиниция за енергийни напитки. Има предложение да се наричат функционани напитки със стимулиращ ефект, това са напитки за възстановяване след умствено и физическо изтощение. Те са с висок интензитет на стимулация и оттук стават с висок риск. Това каза пред БНТ експертът по хранене и диетика проф. Донка Байкова.

Тя открои, че енергйините напитки съдържат кофеин, има и безкофеинови, тогава има теобромин.

Проф. Донка Байкова: Но имат таорин, глюкоронолактон, малтодекстрин, съдържат екстракти от растения - женшен, гуарана, от 10 до 15% захар имат. Всичко това прави влиянието на тонизиращите субстанции върху детския мозък и мускулатура доста рисково.

Байкова коментира, че през 2010 г. органът за безопасност на храните, ситуиран за Европа в Италия, посочва тауринът и глюкоронолактона за особено опасни субстанции за мозъка и бъбреците. Те се приемат често и с алкохол и настъпват рискови нежелани реакции за децата.

Психологът Младен Владимиров пък заяви, че държавата трябва да се наложи с една регулация на това, което се продава около училищата.

Според него много рискува група са геймърите, които цяла нощ не са спали и започват деня си с енергийни напитки. Той открои, че сънят е незаменим.