"Спейс Екс" изведе аржентински спътник в орбита
Секция: Технологии
08 Октомври 2018 10:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Спейс Екс" изведе аржентински спътник в орбита

/КРОСС/ Компанията "Спейс Екс" изведе аржентински спътник за наблюдения на Земята на орбита от базата Ванденбърг и върна за първи път първата степен на ракетата на мястото на изстрелването в Калифорния, съобщи Асошиейтед прес.

Основната цел на мисията беше да бъде изведен спътникът САОКОМ 1 А на орбита, но компанията "Спейс Екс" искаше също да демонстрира усъвършенствана система за връщане на първата степен на ракетата на мястото на изстрелването - военновъздушната база Ванденбърг на около 200 км от Лос Анджелис.

Досега компанията беше спускала първата степен на земя във Флорида и на платформи край Флорида и Калифорния, но не и на суша край Западния бряг.

След извеждането на спътника първата степен на ракетата се спусна вертикално на площадката "Зона 4". Това е 30-ото успешно връщане на първата степен на ракетата за "Спейс Екс".

Спътникът САОКОМ 1 А ще работи заедно с няколко апарата на Италианската космическа агенция. Той е оборудван с радари със синтетична апература, които ще се използват за управление на бедствени ситуации и за наблюдения на земната повърхност. Предстои изстрелването и на втори такъв спътник.