ПГ 5 внесе доклад за иницииране на местен референдум за изграждането на инсталация за горене на RDF отпадъци в София
Секция: ПОЛИТИКА
08 Октомври 2018 12:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ПГ 5 внесе доклад за иницииране на местен референдум за изграждането на инсталация за горене на RDF отпадъци в София

/КРОСС/ Доклад с повече от 10 страници аргументи и мотиви входира днес Политическа група 5 (ПГ5) в деловодството на Столичния общински съвет (СОС). Докладът е подписан от 15 общински съветника от целия опозиционен спектър в СОС, а основната тема е искането за провеждане на референдум с въпроси, пряко свързани с инвестирането на над 300 млн. лв. в една остаряла технология за изгаряне на отпадъци.
Смятаме, че един проект, който е стартирал преди повече от десет години с едни намерения, вече има нужда от сериозно преосмисляне и преоценка и точно за това с усилията и подкрепата на нашите колеги от СОС, които се съгласиха, че тази тема е надпартийна, внасяме конкретен доклад, каза Иван Велков. Той допълни, че доклада на ПГ 5 е опит за призоваване към здравия разум, връщане на полето на смисления разговор и включването на всички заинтересовани страни в тази важна за столицата ни тема.
Симеон Славчев припомни, че един от приоритетите на ПГ 5 от началото на мандата им е прякото участие на гражданите в управлението на София и в частност казуса със завода за изгаряне на отпадъци. Внасянето на искане за провеждане на местен референдум е един от механизмите, с които можем да работим в СОС в интерес на гражданите. По темата няма нито политически, нито обществен консенсус.
Трябва да бъдат разгледани всички възможни алтернативни решения и смятаме, че референдума ще даде тази възможност, каза Венци Мицов от ПП Глас Народен.
Това е обществена кауза и надпартийна инициатива. Благодарим на всички колеги от различните политически партии в СОС, които подкрепиха и подписаха доклада, завърши Светльо Витков от ПП Глас Народен.


Повече по темата, можете да гледате тук:
https://www.facebook.com/glasnaroden.bg/videos/738580459821250/?notif_id=1538989539392262&notif_t=live_video_explicit