Исторически успех за футболните девойки до 19 години
Секция: СПОРТ
08 Октомври 2018 14:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Исторически успех за футболните девойки до 19 години

/КРОСС/ Националният отбор на България за девойки до 19 години постигна исторически успех за българския женски футбол с класирането си за елитния квалификационен кръг за европейското първенство на УЕФА в тяхната възрастова група през 2019 година. Рекордното класиране е първо за българските национални отбори по футбол за девойки.

Българският национален отбор по футбол за девойки до 19 години игра в група 11 от предварителния квалификационен кръг за Евро 2019 заедно с отборите на Португалия, Италия и Румъния. Квалификационният турнир се проведе у нас, а на родна земя „лъвиците“ се пребориха за третото място в групата. Според регламента на УЕФА, за елитния квалификационен кръг се класират първите два отбора от всяка от 12-те групи и двата най-добри трети отбора, единият от които тази година е българският.

В първия си мач българските националки допуснаха загуба от първенеца в групата Италия с 4:0, но във втората среща от турнира демонстрираха своите възможности и с 2 гола на Ебру Дормушали записаха равен резултат срещу отбора на Португалия. Доброто представяне на българския тим се затвърди в последния му мач срещу отбора на Румъния, който българките спечелиха с 1:0. Победният гол бе дело на Ивана Найденова, която реализира в продължението на първото полувреме.

"Изключително щастливи сме от постигнатото с оглед на трудната група, в която попаднахме. Успехът дойде в точния момент предвид домакинството на България на финалите на европейското първенство за девойки до 17 години догодина, на което по право ще участва и българският отбор. Радвам се, че момичетата повярваха в себе си и в това, че могат да се класират.“ заяви старши треньорката на отбора Силвия Радойска.