Обявиха носителите на Нобелова награда за икономика
Секция: ИКОНОМИКА
08 Октомври 2018 14:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обявиха носителите на Нобелова награда за икономика

/КРОСС/ Икономистите Пол Ромер и Уилям Норхаус са тазгодишните носители на Нобелова награда за икономика, съобщават световните агенции.

Признанието им се счита за най-престижното в тази област. Изследванията на учените "значително разширяват обхвата на икономическия анализ, като изграждат модели, които обясняват как пазарната икономика взаимодейства с природата и знанието, съобщава Кралската шведска академия на науките.

Пол Ромер, който е бивш главен икономист в Световната банка, е отличен за приноса му в интегрирането на технологичните иновации в макроикономическите анализи. Ученият е твърдо убеден, че правителствата следва да насърчават технологичните иновации като средство за осигуряване на бъдещ просперитет, като подкрепят финансирането на точните науки.

Другият лауреат - Уилям Норхаус, често е сочен за бащата на икономиката, свързана с климатичните изменения. Той изследва начините, по които климатичните промени влияят на икономическия модел. Подобен пример може да бъде даден с данъка върху парниковите емисии.

„Работата на двамата учени не дава заключителни становища, но откритията им значително ни приближиха до отговора на въпроса как можем да постигнем устойчив икономически растеж в глобален план”, посочва Нобеловият комитет.