Близо 2200 българчета чакат да бъдат осиновени
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Октомври 2018 15:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Близо 2200 българчета чакат да бъдат осиновени

/КРОСС/ 2200 е броят на българчетата, които чакат да бъдат осиновени. Това показват данните на националния регистър. В него попадат малко над 1400 семейства, търсещи своето дете, съобщава БНТ.

Според експерти от Центъра за обществена подкрепа в Пловдив обаче сегашната нормативна рамка за тайната на осиновяването и на произхода от части нарушава правата на децата.

Преди 7 години Боряна Борисова от Пловдив среща своята малка дъщеря. Още в най-ранна възраст споделя с момиченцето, че то е осиновено.

Боряна Борисова: Моментът, в който детето трябва да разбере, че е предпочитано. Затова нека да няма тайна. Не бива човек да крие, за да може детето да чувства, че ти не го лъжеш по никакъв начин.

Според експерти смяната на името и подмяната на история и произход често оказват влияние върху децата. Темата е особено актуална, особено на прага на обсъждането на новата стратегия за детето 2019-2030 г.

Недка Петрова, директор на Комплекса за социални услуги на деца и семейства в Пловдив: Всеки човек има право да знае своя произход, да знае своята история, своята идентичност. Когато човек разбере на по-късна възраст, той започва да търси себе си, кой съм аз, особено в тийнейджърска възраст.

Положителна тенденция е, че в обществото все повече се говори на тема осиновяване. От началото на година екипите на комплекса за социални услуги в Пловдив са обучили 50 семейства кандидат-осиновители и са подкрепили 17 домакинства, вече осиновили дете.

Миглена Михтарска, психолог в Център за обществена подкрепа - Пловдив: Голяма част от страховете им са дали те самите биха могли да се справят като родители, дали ще се напаснат с детето, дали ще могат да отговорят на техните потребности, какво ще стане когато детето порасне и започне да задава въпроси.

Голяма част от вписаните в регистъра деца са на възраст над 10 години и със специфични потребности и заболявания. Това е една от причините международните осиновявания да са по-успешни, смятат специалистите.