„Алфа Рисърч”: Правителството губи позиции след европредседателството
Секция: ПОЛИТИКА
08 Октомври 2018 15:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Алфа Рисърч”: Правителството губи позиции след европредседателството

/КРОСС/ Управляващата коалиция влиза с отслабени позиции в есенния политически сезон, показва проучване на агенция „Алфа Рисърч”.

Според авторите му кабинетът губи инерцията, натрупана по време на европредседателството, а общественото мнение става по-критично заради боричканията между Патриотите и поредицата проблеми от лятото – чумата по животните, срива на Търговския регистър, трагедията край Своге.

Две трети от запитаните са на мнение, че противоречията в управляващата коалиция се изострят. „Освен преките негативи, които всеки конфликт носи, тези публични взаимоотношения залагат и по-дългосрочни капани. Те атакуват „отвътре“ основното послание  на ГЕРБ, за стабилността. Някак неубедително е нестабилна коалиция да произвежда стабилност в обществото”, отбелязват от „Алфа Рисърч”.

Растат негативните оценки както за правителството, така и за премиера Бойко Борисов. Впечатляващ ръст в рейтинга отчита спортният министър Красен Кралев, който се оказва най-успешен в правителството според анкетираните. Според „Алфа Рисърч” това се дължи на домакинството на три световни първенства.

ГЕРБ се свива

В резултат от ръста на критичните настроения сред избирателите, партиите от управляващата коалиция и техните лидери губят доверие, което обаче не се трансформира към опозиционните формации и лидери, посочват от социологическата агенция.

ГЕРБ намалява с 2,3% електоралната си подкрепа в сравнение с юни и се установява на 22.2%, като в края на септември ги делят само 2,5% от БСП. Левицата на свой ред остава оставава стабилно на позициите си от юни (19,7%).

Частичната на електорална подкрепа за Патриотите, се затвърждава и през септември. С 4,7% вот от всички избиратели те биха  прескочили парламентарната бариера, но низходящият им тренд ги поставя в по-слаби позиции.