Рекордно високи цени на чушките и доматите - на какво се дължи скокът?
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Октомври 2018 08:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рекордно високи цени на чушките и доматите - на какво се дължи скокът?

/КРОСС/ Рекордно високи цени на чушките и доматите. Цената на любимите български зеленчуци е най-висока тази есен от 2013-та години насам - това са данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Председателят на Държавна комисия по стоковите борси и тържища Владимир Иванов обясни, че високата цена на зеленчуците се дължи на "изключително неприятната от климатична гледна точка година". По думите му, през юни и юли месец е имало очаквания за добра реколта на домата и ниски цени, след това обаче валежите са обърнали тенденциите.

Какви са цените на доматите и чушките по пазарите - гледайте в репортажа на Паулина Найденова и кореспондентите на БНТ във Варна, Пловдив, Русе, Благоевград и Видин.

Килограм градински розов домат във Варна струва между 4 и 6 лева. Восоката цена кара много купувачи да предпочитат внесените от Македония домати. Килограм излиза между 1.80 и 2.50лв. За 1.80 може да намерите и зелени чушки. Килограм от червените, с които се приготвя зимнината, струват между 2.50 и 3,50 лв.

Добринка Докова: Много са скъпи, но какво да направим.

Добринка Петрова: Обясняват ни го с дъждовете, със слаба реколта.

Величка Александрова: И производителите си вдигат цените, и доставчиците.

Производителите в Пловдив казват, че цените на доматите и чушките не са били толкова високи от години. На едно от големите тържища в града килограм чушки струва между 1.60 и 2 лв. Българският розов домат се предлага за 4,60 - 4,80 лв. Търговците обясняват поскъпването с лоша реколта.

Величко Аговски, производител от село Стряма: Тази година ли са най-скъпи доматите? Да. На какво се дължи? Няма кой да гледа и лошото време, много дъждове.

Само на 20 км от Пловдив - в Асеновград българските розови домати може да се намерят на цени от 2.40 до 3.60 лв.

Валентин Стайков, търговец от Асеновград: От миналата година поне едно 50 - 60 процента нагоре са цените от дъждовете, където са валяли и самите домати изгоряха.

Голяма разлика между най-ниската и най-високата цена на продуктите, показва проверката ни в Русе. Килограм чушки струва между 1.30 и 3.20 лева. За розовите български домати може да платите 5 лв., а за червените 1.20.

Аз съм от Плевен. Тук са много по-скъпи цените. Хората гледат и те. И вода се увеличи, и всичко. Нормално е да бъдат така.

Милена Минчева, производител: Започнаха ли хората да пазаруват за зимнина? За зимнина, не, да ти кажа, защото в момента цените са главоломни. Това е кощунство буквално с народа. Няма как в сезона, разгара на карфиола и камби, цените да са 3,50 – 4 лв. Кой ще си купи?

На пазара в Благоевград трябва да приготвите между 3.80лв. и 4 лева за килограм български домати. Вносните са с около 40-50 стотинки по-евтини.

Любчо Димитров, търговец: Продаваме само български домати в момента, защото е по-хубав от македонския и от гръцкия. Между гръцкия, българския и македонския разликата е 20-30 ст, ама продавам нашия домат, защото е много по-вкусен.

В Благоевград килограм чушки струва между 1,60 и 2,00 лева.

Любчо Димитров, търговец: Тука имаше много чушки и в момента чушката падна слана, такива работи и чушката е накрая. В момента продавам чушка на 1.20 българска. Спрямо македонската е до 1.80 до 2.00 лева, зависи от чушката.

По-малко зеленчуци се купуват и във Видин, казват търговците. За седмица цените скачат с по 20-30 стотинки. Килограм чушки струват между 1,60 и 2,50 лева. До толкова стигат и доматите.

Людмила Петрова, търговец: Кошничката им малка и търсенето им малко…По 2-3 домата- до килограм най-много, по 2-3 чушки за готвене. Просто като европейците пазаруват.

Чушки по 1.80-1,60, доматите също. Скъпо е, много скъпо.

Заради по-малкото търсене на зеленчуци в региона, производителите казват, че предлагат по-малко продукти на пазара.