Цвета Караянчева: Нужни са ефективни политики, фокусирани върху свързаността във всичките й измерения
Секция: ПОЛИТИКА
09 Октомври 2018 12:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цвета Караянчева: Нужни са ефективни политики, фокусирани върху свързаността във всичките й измерения

/КРОСС/   Нужни са ефективни и резултатни политики, фокусирани върху свързаността във всичките й измерения – транспортна и енергийна инфраструктура, дигитална икономика, по-тесни връзки между бизнеса и хората, засилване на културния и образователен обмен. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в изказването си на Третата среща на председателите на парламенти от Европа и Азия в Анталия, Турция. На конференцията се разискват теми, свързани с икономическото сътрудничество, околната среда и устойчивото развитие.

Свързаността беше ключов приоритет на първото българско председателство на Съвета на ЕС, отбеляза Цвета Караянчева и потвърди ангажимента на България към тези политики. България придава особено значение на сътрудничеството на ЕС с всички азиатски страни, които са развили свои стратегии за свързаност, заяви председателят на Народното събрание и добави, че концепцията за свързаността трябва да включва всички страни и региони.

България се стреми към  укрепване на транспортната свързаност между Европа и Азия през Югоизточна Европа чрез развитието и подкрепата на различни инфраструктурни проекти в региона и в по-широк план, подчерта Цвета Караянчева.

Теми като „икономическо сътрудничество“ „устойчиво развитие“ и „околна среда“ трябва да бъдат неизменна точка в дневния ред на всеки отговорен политик и законодател, защото са свързани с дълга ни към бъдещите поколения, посочи председателят на българския парламент. Цвета Караянчева отбеляза, че за постигане на устойчиво развитие е необходимо да се предприемат специални мерки за насърчаване на икономическия растеж, опазването на околната среда и социалната кохезия. Задължение на парламентите е отговорно да обсъждат съвременните предизвикателства пред устойчивото развитие на глобално и регионално равнище, заяви тя.