Членове на обществени съвети и настоятелства от столични училища дадоха предложения по новата Национална стратегия за детето
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Октомври 2018 11:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Членове на обществени съвети и настоятелства от столични училища дадоха предложения по новата Национална стратегия за детето

/КРОСС/ „Гласът на родителите е изключително важно да бъде чут и взет предвид в процеса на създаване на новата Национална стратегия за детето. Вие сте хората, които сте най-близо до тези, за които създаваме този документ, и знаете какво е най-добро за тях“. С тези думи председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова откри консултативната среща с представители на обществени съвети и училищни настоятелства на столични образователни институции (детски градини и училища).

Форумът беше организиран в сътрудничество с д-р Ваня Кастрева – началник на Регионалното управление на образованието, София-град. Тя благодари на присъстващите и подчерта, че е необходимо да се развива комуникацията между семейството и учителите, за да може младите хора да харесват обучението и да не отпадат от училище. „Подготвяните политики в новата Национална стратегия за детето ще допринесат за по-добрата координация и взаимодействие, тъй като са пряко свързани с образователната среда. Ние градим мостове на доверие и вървим заедно по пътя в името на децата“, допълни д-р Кастрева.

Темите, които участниците в срещата обсъждаха в малки групи, бяха свързани с приоритетните области на Националната стратегия за детето 2019-2030 г. – „Здраве (физическо, психическо и социално благополучие на децата) и здравословен начин на живот“, „Качествено образование“, „Подкрепа на семейството“, „Отдих и свободно време на децата“, „Сигурна и безопасна среда, превенция на насилието и достъп до правосъдие“.

Представителите на обществените съвети и училищните настоятелства се обединиха около важността за създаване на среда, която ще подкрепя и гарантира правата на децата и ще развива талантите им, но ще помогне и на родителите да обогатят своите знания и умения за полагане на по-добри и пълноценни грижи. „Ние, възрастните, сме тези, които допринасят децата ни да растат като отговорни граждани“, обобщи г-жа Цвета Брестничка – председател на Управителния съвет на Асоциация „Родители“.

Участниците дадоха предложения за мерки, които да допринесат и за засилване на връзката между родителите, образователната среда и социалната система: широка достъпност до социални услуги, организиране на училища за родителство и центрове за подкрепа, активизиране на физическата активност и организиране на свободното време на децата и семействата, развитие на предприемачеството и доброволчеството сред младите хора.

Мненията на родителите ще бъдат представени за обсъждане на междуведомствените групи, ангажирани с процеса на създаване на новата Национална стратегия за детето.