Проф. Вихра Миланова: Има ръст на психичните заболявания, които се дължат на стрес
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Октомври 2018 13:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Вихра Миланова: Има ръст на психичните заболявания, които се дължат на стрес

/КРОСС/ Има ръст на психичните заболявания, които се дължат на стрес. Това заяви в предаването „Хоризонт до обед“ проф. Вихра Миланова, началник на Клиниката по психиатрия в Александровска болница.

Днес клиниката обявява Ден на отворените врати с демонстрация на арт терапии и обучения. Инициативата е по повод на днешния Световен ден на психичното здраве. Тази година денят се отбелязва под мотото „Младите хора и психичното здраве в един променящ се свят“.

„Относителният дял на младите хора се увеличава – имам впечатления от Клиниката по психиатрия в Александровска болница. Между 25 и 30% от болните, които са настанени в клиниката, са под 40-годишна възраст“, отбеляза проф. Миланова.

„Нашето ежедневие е много напрегнато. Много често сме изправени в ситуации, в които трябва да успеем да контролираме емоциите и инстинктите си, за да не се стига до тежки инциденти. Хора с психични заболявания не само че не извършват повече престъпления и то тежки, а обратното – те обикновено са жертва на тежки престъпления. Това, че се спекулира с тези болни, е много жалко“, коментира специалистът.

Според нея обществото е много нетолерантно към различните хора, към хората с психични увреждания. За съжаление обаче и институциите, които би трябвало да са по-съпричастни, не влизат в своята роля, добави тя. По думите й за хората, които излизат от болница и за които трябва да има дългосрочна грижа, тя не се реализира.

„Поне половината от хората с тежки психични заболявания нямат критично отношение към заболяването и съответно не съдействат за продължаване на лечението“, добави още проф. Вихра Миланова.