Учители в Русе към БСП: Държавата не трябва да финансира частни училища
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Октомври 2018 10:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учители в Русе към БСП: Държавата не трябва да финансира частни училища

/КРОСС/ „В никакъв случай държавата не трябва да дава средства на частните училища“. С тези думи се обърнаха учители и директори на училища към народните представители от ПГ на „БСП за България“ в гр. Глоджево, община Ветово по време а представянето на „Визия за България“ Те заявиха, че делигираните бюджети са изгирали своята роля и сега трябва да се финансира качество, а не брой ученици. Според тях трябва и да се дават специални бонуси за отдалечени региони и обучението на деца, чийто майчин език е различен от българския.

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков призова всеки български гражданин да бъде участник в написването на Визията. „Трябва да се обединим, за да променим страната си. Нека бъдем оптимисти. Ако кажем- до тук бяхме, нищо няма да постигнем“, каза още той. Народният представител проф. Анелия Клисарова представи Визията в сферата на образованието.

По думите й в сегашното законодателство има огромни проблеми - обхватът на учениците, голямата част от учениците не ходят на училище по социлани причини; бумащината, с която  са засипани учителите и липсата на реална квалификация, която  да се провежда в университети и инстититуци; проблемът с приобщаващото образование.

Депутатът от региона Георги Стоилов пое ангажимент левицата да отправи парламентрарни въпроси по питанията на учителите за маломерните паралелки и тяхното финансиране, остарялата нормативна база за ученическите столове и правата на Агенцията за закрила на децата в училищата. В дискусията взеха участие и народните представители Димитър Георгиев и Йордан Младенов.

Ниските изкупни цени на граха, на слънчогледа, млякото и липсата на достъп до еврофондове бяха сред основните проблеми, поставени на срещата със земеделци в с. Обретеник, община Борово. Присъстващите изразиха съгласие със заложените във „Визия за България“ мерки за скъсяване на веригата между производителя и пазара. Те поставиха и въпроса- какви мерки ще бъдат предприети от страна на държавата за чумата по свинете, която е засегнала Румъния и защо се бавят тези мерки. Хората изразиха своята тревога от набезите и беззаконието, липсата на защита на техните култури и стопанства. Те изразиха и несъгласие с предложението на управляващите за реформата в  здравеопазването.

Народният представител от БСП Йордан Младенов подчерта, че има нужда от изцяло нов подход в земеделието. „Важно е да се намали админитсративната тежест за малките производители и да се създаде марка „Произведено в България“, която се да се налага в големите магазини“, каза още той и допълни, че трябва да се отпуснат повече средства за алтернативното производство. Депутатът Димитър Георгиев коментира, че субсидиите трябва да бъдат разделени на две – за единица площ и за произведено и продадено количество продукция. На срещата присъстваха също проф. Анелия Клисарова и депутатът от региона Георги Стоилов.

В с. Борисово, община Сливо Поле, при срещата си с депутати от левицата, гражданите направиха предложение за повишаване на контрола от страна на държавата в социалните домове. По думите им има завишена роля на НПО-тата при грижата за хората в тези домове, но никой не следи какво се случва там. Те приветстваха идеята на БСП за надграждане на Визията заедно с българския народ. Поставиха въпроси за демогарфския срив, проблемите при отглеждане на деца, проблемите в образованието, особено в липсата на качествено дуално обучение; за мерките за хората в риск – крайно нуждаещи се , хора с увреждания, които имат нужда от обгрижване; за ниските пенсии и начина за определянето им.

Не на последно място те поставиха и проблемите на децата с аутизъм, които чакат с месеци да бъде поставена окончателна диагноза в София, помощните средства, методиките за работа на ТЕЛК-овете. Народният представител д-р Валентина Найденова отговори на множеството въпроси в сферата на здравеопазването и образованието, в частта за професионалното образование. Депутатът Радослав Стойчев представи Визията в сферата на икономика и регионално развитие. Той подчерта желанието на левицата да се заложи на регионалния принцип при правенето на политики, като се отчитат регионалните специфики на всеки регион.

В срещата взе участие и зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков.

По време на представянето на Визията в с. Бабово, община Сливо Поле хората поставиха въпроса за ревизия на прехода и бандитската приватизация. Бе направено и предложение да се търси начин да се привличат инвеститори, но не с идеята за използване на евтина работна ръка.

Народният представител от левицата Иван Ченчев подчерта, че БСП е последователна, което е видно от предизборната програма, Визията и внасянето на 45 законопроекта, които касаят ежедневието и жизнения стандарт на хората. „Ние ще сме и първите, които при реализирано управление, ще изпълнят всички свои поети ангажименти“, категоричен бе той. Депутатът Георги Андреев отговори на въпросите на присъстващите в сферата на сигурността. „Трябва да върнем доверието на гражданите към институциите и към МВР. В момента то не работи за защита на живота и собствеността на хората, а защитава корпоративни интереси“, заяви той.

Като основен проблем, по време на срещата с представители на левицата, гражданите на община Две могили посочиха лошото състояние на общинската и републиканската пътна мрежа в страната. По думите им зимното поддържане на пътищата е лошо, както и маркировката по тях. Те изразиха недоволство и от пътя Русе-Бяла, който според тях е един от най-опасните в страната. Присъстващите припомниха обещанията на управляващите той да бъде рехабилитиран и отводнен, но ремонтът не готов, а дори и след него, той отново няма да може да поеме трафика. Народният представител от левицата Манол Генов представи „Визия за България в частта й за здравеопазване, енергетика и земеделие. Депутатът Лало Кирилов представи идеите на БСП в сферата на икономиката, данъчната и социалната политика.