Мария Захарова: Автокефалията ще стане още една разделителна линия в Украйна
Секция: Русия
12 Октомври 2018 08:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мария Захарова: Автокефалията ще стане още една разделителна линия в Украйна

/КРОСС/ Признаването на автокефалността на Украинската православна църква (УПЦ) ще доведе до разскол в обществото, а намесата на държавата в този въпрос противоречи на Конституцията в страната.

Това заяви говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, предава TACC, цитиран от Фокус.

„Това е още един нож в обезкървавяващото се тяло на Украйна, още един повод за разделение на хората на принципа свои-чужди. Това е още една разделителна линия, която ще преминава не по външния периметър на Украйна, а през вътрешната й същност.

Да не се отбележи, че това е друга проява на колосално разделяне в украинското общество, също е невъзможно, особено след като говорим не само за вътрешния фактор на живота в Украйна, но и за някои от международните фактори", подчерта Захарова.

Съгласно думите й, сега, според конституцията, Украйна е светска държава, а изпълнителната власт е отделена от религиозната. Съответно, държавата може да помогне на представители на една или друга вяра, ако органите й бъдат помолени за помощ, но не и да моделират действията на религиозните структури по свое усмотрение.

„Ситуацията с разделението на църквата ще завърши с глобална катастрофа. И 2014 г. (когато в Украйна бе сменена властта, а Кримският полуостров бе присъединен към Русия по силата на резултатите от проведения референдум), не ги научи на нищо: тяхната лодка се движи към скалата на собствената им глупост", коментира руският дипломат.