Предлагат водата в Благоевград да поскъпне с 20%
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Октомври 2018 09:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предлагат водата в Благоевград да поскъпне с 20%

/КРОСС/ Асоциацията по ВиК в Благоевград гласува предложението на държавното водно дружество да увеличи цената на предоставяната услуга с 20 процента до 2021 г. Последната дума за това ще бъде на Комисията по енергийно и водно регулиране.

Цената на водата в Благоевградска област е една от най-ниските в страната и не е променяна през последните 8 години. Това затруднява изключително много работата на ВиК оператора по поддържането на мрежата и отстраняване на авариите, които за последната година са 1800.

В повечето общини ВиК инфраструктурата е стара и амортизирана, а възможностите за инвестиции на ВиК за следващите 12 години са близо 24 милиона, заяви управителят Росица Димитрова.

„Общата стойност, която е необходима за подмяна на ВиК мрежи и съоръжения е 900 милиона за територията на цялата Благоевградска област. Приходите обаче от основната дейност на ВиК са 13 милиона на година“, допълни тя.

Благоевград е една от четирите области, които нямат възможност да се възползват от ресурса на Оперативна програма „Околна среда“ заради липса на консолидация, тъй като две общини Сандански и Кресна не са прехвърлили активите си към държавното ВиК дружество.

Ако КЕВР одобри предложението за 20-процентно увеличение, цената за кубически метър вода ще стане 1,65 лв., а в общините, които имат пречиствателни станции за отпадъчни води (Благоевград, Банско и Разлог)- 2,10 лв.