Ердоган с идея за провеждане на референдум за членство на Турция в ЕС
Секция: СВЯТ
12 Октомври 2018 10:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ердоган с идея за провеждане на референдум за членство на Турция в ЕС

/КРОСС/ Референдум в Турция за преговорите за присъединяване към Европейския съюз - идеята е на президента Реджеп Ердоган. Икономическа криза, пълна каша в Сирия и разрив в отношенията със САЩ - ще накара ли всичко това Анкара да се обърне отново към Европа и дали е готова да плати цената за това?

Южната ни съседка започва преговори с ЕС през 2005 г. в резултат на кризата от 2001 г., при която лирата се срива с почти 50%, цените на вносните стоки скачат рекордно, стотици хиляди губят работата си, а растежът пада от 6 на сто до минус 4. Сега Турция отново е в икономическа криза. Пред Световния форум на турската държавна телевизия президентът Реджеп Ердоган хвърли ръкавицата като обяви възможен референдум за преговори с Брюксел.

През 1963 г. подписахме Споразумение за сътрудничество, а сега сме 2018-а. Подобна жестокост не е прилагана спрямо нито една друга страна кандидат. Можем много да допринесем за Европейския съюз и той за нас. Но, ако те продължават с това отношение, трябва се консултираме с 81 милиона турци и те да вземат решение", заяви държавният глава.

Би било странно да проведем референдум за клуб, в който не членуваме. Но това говори много за неговата визия - той смята Евросъюза за сила, която е в упадък, не смята, че Турция има място в Евросъюза. Но той знае, като един прагматик, че Турция има нужда да е закотвена към Европа политически и икономически”, коментира Аслъ Айдънташбаш, старши сътрудник на Европейския съвет по външна политика в Истанбул.

Ердоган вече направи стъпки към нормализиране на отношенията с Европа. Само преди година той наричаше германците „нацисти”, а сега настоява страната му да изпълни критериите за безвизов режим възможно най-скоро.

В Германия Ердоган беше посрещнат с протести. Не толкова напрегнато беше посещението му в Унгария, където премиерът Виктор Орбан застана на негова страна и обвини Европа в неискреност спрямо Турция.

Отношенията между Вашингтон и Анкара на този етап изглеждат непоправими - заради американската подкрепа на кюрдите в Сирия, заради отказа за екстрадиция на Фетуллах Гюлен, заради арестувания в Турция американски пастор Андрю Брънсън.