ДАЗД проучва системата за закрила на детето в република Сърбия
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Октомври 2018 09:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ДАЗД проучва системата за закрила на детето в република Сърбия

/КРОСС/ С координацията между институциите в осъществяването на закрилата на децата в Република Сърбия се запозна екип на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). Представителите на ДАЗД бяха част от обучително пътуване, в което се включиха и експерти на Министерството на вътрешните работи, Министерството на труда и социалната политика, Агенцията за социално подпомагане, УНИЦЕФ България и Националната мрежа за децата.

Политиките за превенция на насилието и закрила на децата в детските градини и училищата, начините за сигнализиране за случай на агресия и тормоз в образователни институции, както и ролята на полицейските служители при работа за закрила на децата от насилие и неглижиране бяха сред акцентите на проведените срещи. Българските участници се запознаха и със Закона за социалното благосъстояние, Закона за превенция на домашното насилие, Общия протокол за закрила на децата от насилие и неглижиране и Специалния протокол за защита на децата и учениците от насилие, злоупотреба и неглижиране в образователните институции, както и с изследването на УНИЦЕФ Сърбия „Drivers of violence affecting children in Serbia: A snapshot of findings".

В разговорите от сръбска страна участваха представители на Министерството на вътрешните работи, Министерството на образованието, науката и технологичното развитие, Републиканския институт за социална закрила, УНИЦЕФ Сърбия и неправителствени организации.