"Репортери без граници" призова: Пазете колегите на Виктория Маринова
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Октомври 2018 13:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 "Репортери без граници" призова: Пазете колегите на Виктория Маринова

/КРОСС/ Продължава да има засилено полицейско присъствие в двата ромски квартала на Русе "Тракцията" и "Селеметя", макар че обстановката там е спокойна. Група мотористи премина преди два дена през кварталите и притесни жителите им от евентуална саморазправа след убийството на журналистката Виктория Маринова.Българското правителство трябва да гарантира сигурността на колегите на убитата журналистка Виктория Маринова. Това заяви в интервю за БНР Полин Адес-Мевел, ръководител на бюрото на "Репортери без граници" за Европейския съюз - регион Балкани. Адес-Мевел е категорична, че е рано да се правят заключения дали убийството на русенската журналистка е свързано с работата ѝ, но от "Репортери без граници" настояват да се провери дали заподозреният за престъплението Северин Красимиров е действал сам или има и други замесени.

"Ние се чудим защо няма отговор на нашите призиви. Не смятаме, че българските власти положиха усилия да защитят журналистите от сайта "Биволъ". Също така в неделя призовахме да се осигури защита на колегите на Виктория Маринова, независимо дали убийството ѝ е свързано с работата ѝ или не".

Според Адес-Мевел реакцията на обществото, на правозащитните организации и на всички на практика е била изключително силна.

"От "Репортери без граници" смятаме, че е нормално да има толкова силна реакция, защото имаме трети случай на убит журналист за по-малко от година в Европа. Ние отчитаме, че тя беше журналист, който заяви намерение да продължи да следи историята с корупцията и че на живота ѝ бе посегнато няколко дни след излъчването на предаването ѝ. Не мисля, че реакцията ни беше прибързана. Като организация ние сме напълно съгласни с факта, че трябва да се следят много внимателно резултатите от разследването, провеждано от българските власти", каза Полин Адес-Мевел.

Властите в Германия, където беше задържан Северин Красимиров, обявиха вчера, че до 10 дни ще екстрадират заподозрения за убийството на Виктория Маринова.