Пети софийски мол смени собственика си
Секция: ИКОНОМИКА
13 Октомври 2018 14:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пети софийски мол смени собственика си

/КРОСС/ "България мол", който се намира на пресечката между булевард "България" и улица "Тодор Каблешков", стана петият поред търговски център в столицата, който сменя собственика си в рамките на последната година.

Сделката е станала между септември и октомври и след нея фирмата собственик на мола - "България булевард холдинг", вече се притежава от испанския инвестиционен фонд Squircle Capital. Съответно в управата на дружеството вече има двама испанци: Даниел Фуентес и Хосе Риера, личи от Търговския регистър. Третият член на борда е Димитър Русев, съобщи "24 часа".

Останалите 4 софийски мола бяха купени от инвестиционни фондове от ЮАР.

"България мол" бе замислен още през 2006 г., но докато се стигне до самото строителство, започна кризата и сградата дълго време стоеше на изкоп. Беше довършена чак през 2012 г.

Сделката е станала в чужбина и няма данни за стойността, която испанският фонд е платил. Едновременно със сделката обаче е заличен залогът върху мола, учреден в полза на Уникредит Булбанк срещу заем в размер на 165 млн. евро. Обявената навремето инвестиция в проекта е горе-долу за същата сума - 150 млн. евро. Две години по-късно като прилежащо тяло бе издигната и бизнес сградата "Инфинити тауър", която е на 20 етажа.

"България мол" засега е губещо дружество, показват финансовите му отчети, въпреки че търговският център и бизнес сградата са почти напълно заети от наематели.