Сърна, отгледана от човек, живее заедно с домашните му животни
Секция: ЛЮБОПИТНО
14 Октомври 2018 09:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сърна, отгледана от човек, живее заедно с домашните му животни

/КРОСС/ Сърне, отгледано от човек, живее заедно с домашните му животни. Сега дивото животно е на пет-шест месеца, но от малко за него се е грижел Иван Александров от търговищкия квартал "Въбел". То е вече опитомено, не се страхува от местните хора и е любимец на деца и възрастни, видя репортер на БТА.
Историята на сърнето е като от приказка, но не е измислена. Иван отглежда коне и всяка сутрин ги извежда на паша на поляната недалеч от къщата си. Един пролетен ден, когато отишъл да прибере стоката си, останал силно изненадан - до коня имало сърна и малко сърне. Сърната обаче била с ранен крак и трудно подвижна. На другата сутрин при домашните животни било само малкото сърне. "Повиках съседи, тъй като още не можех да повярвам на случващото се. По-възрастен мъж ми каза, че колкото и да прилича на новородено яре, това е сърне", разказва Иван днес. Започва да се грижи за животното, чиято майка вече не се връща на поляната. А то остава тук - и така ден след ден, цяло лято, та до днес. С човешка любов, Иван и семейството му се стремят да "стоплят" осиротялата животинка.
28-годишният мъж разказва, че сърнето е част от семейството му. И двете му деца с любов се грижат за него. Опознали са навиците му - "когато дойде пред къщата и започне да се върти в кръг, знам че иска вода", казва човекът с голямо сърце. На дивото животно се радват и съселяните му. Мълвата за него се разнася и при Иван пристигат хора от Шумен, които желаят да го купят. "Казаха, че го искат за атракция в личен зоокът. Не им го дадох. Не ми трябват пари, а бяха богати хора - щяха да дадат колкото поискам. Сърнето не е мое. Аз свикнах с него и то с мен. Храня го от ръка, усещам любовта му!" - вълнува се добрият стопанин.
С настъпването на есента и наближаването на зимата младият мъж е притеснен за сърнето. Дали ще успее да презимува, тъй като той не го прибира в обора при своите животни - "то си е диво, не бива да го отделям напълно от естествената му среда", споделя Иван. Желанието му е да го вземат хора, които разбират от животни, обичат ги и ще се грижат добре за сърнето.