Благодарствен молебен към преподобна Параскева - Петка Българска ще отслужи архимандрит Висарион
Секция: Православие
14 Октомври 2018 10:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Благодарствен молебен към преподобна Параскева - Петка Българска ще отслужи архимандрит Висарион

/КРОСС/ На Петковден, Негово Високопреподобие архиерейският наместник на Смолянската духовна околия архимандрит Висарион ще отслужи благодарствен молебен към св. преподобна Параскева - Петка Българска.
Службата ще е в най-новия параклис на главния път за Пловдив в посока с. Бостина, носещ нейното име. Той бе съграден преди 5 години от църковното настоятелство към храм „Св. Богородица" в квартал Устово с помощта на много дарители. Благодарствения молебен към преподобна Параскева - Петка Българска в параклиса архимандрит Висарион ще извърши заедно със свещеници от града, а преди това енорийският свещеник Димитър Одаджиев ще отслужи празнична св. Литургия.

Света Петка е живяла през 10-11 век. Родена е в Одринска Тракия от благочестиви родителите. В нейното животоописание се посочва, че св. преподобна Параскева Епиватска, наричана от нашия народ и Петка Българска, е една от най-обичаните и почитани светици не само в България, но и в целия православен свят. Просияла е с чудни монашески и аскетични подвизи в светите земи на Палестина и завършва земния си път в родния си Епиват, където нетленните й мощи извършват многобройни чудеса. Оттам започват нейните дълги посмъртни скитания по земите на Балканския полуостров. Въздигането на посмъртната слава на св. Параскева е свързано с българското царство. Когато Източната римска империя пада под властта на латините (след 1204 г.), мощите на преподобната Петка били пренесени от Епиват в Търново през 1238 г., по времето на цар Йоан Асен II и патриарх Йоаким.

От Архиерейското наместничество в Смолян призовават днес да се помолим и благодарим на светицата, помагаща и главна духовна закрилница векове наред на български народ.