Последната седмица на октомври местим стрелките на часовниците за последен път
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Октомври 2018 11:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Последната седмица на октомври местим стрелките на часовниците за последен път

/КРОСС/ Този октомври ще преместим стрелките на часовниците - вероятно за последен път - като преминем към зимното часово време.

След като Европейската комисия препоръча на страните-членки да отменят лятното часово време, всяка държава трябва да реши до април 2019-та. Дебатите за смяната на часовото време започнаха в началото на 2018 година. През месец август евродепутатите поискаха задълбочена оценка на смяната между зимно и лятно часово време и промяна на режима.

Идеята за лятното часово време се ражда през 1916 година в Гринуич, Великобритания. Германия първа реализира идеята, а на 1 април 1979 година, лятното часово време се приема и в България. Идеята за преминаване към него е била да се пести енергия. Европейската комисия обаче отчита, че ефектът от пестене на енергия вече е много слаб, след като все повече се залага на възобновяеми източници. Извър ЕС редица държави се отказват от превъртането на стрелките - Русия, Турция, Беларус, Исландия.
Първа против постоянното редуване на лятно и зимно часово време се обяви Финландия. Аргументите й - пречи на съня и на производителността на труда. След анкета, в която 80% от участвалите се обявиха за спиране на въртенето на стрелките, ЕК реши през 2019 година в ЕС да се премахне сезонната смяна на часовото време. Държавите членки ще изберат кое часово време желаят да приемат.

България също проведе национално онлайн допитване - от 20-ти септември до 11-ти октомври. В него са участвали 17 318 души, като 48% от тях биха предпочели за постоянно да остане зимното часово време.
„Не е работа на Европейския парламент да върти часовници, работата на политическия орган е да води политически разговори. Този абсолютно фалшив дебат е доказателство за безпомощността на Европейската комисия. Вместо да поставя дебата върху същинските разговори, които засяга благосъстоянието на гражданите, ни занимават с това хората да избират какво да бъде времето. Какво да бъде времето трябва да избират психолози и лекари", коментира евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки. Той обаче смята, че държавите на Балканите трябва изберат едно време. „Румъния може да избере лятното, ние зимното, Гърция - лятното. Представяте ли си затрудненията и безсмислието на организацията, на търговията, транспорта и пътуването, ако дори в един часови пояс изберем различни времена?", пита Джамбазки. Затова според него това решение трябва да се съгласува между държавите и да се вземе от специалистите.

Изследвания показват, че приспособяването на хората към лятното часово време е по-трудно. Според психолога Александра Петрова постоянната смяна на времето създава тревожност в хората. От друга страна, слънчевата светлина е изключително важна. Хората, които са по-активни в първата част на деня, предпочитат това врем, което им дава повече светлина рано сутрин и обратното - активните вечер ще предпочетат вечер да имат повече светлина.