Касата въвежда лимит за скъпоструващо лечение
Секция: Здраве
14 Октомври 2018 14:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Касата въвежда лимит за скъпоструващо лечение

/КРОСС/ Здравната каса въвежда лимит за скъпоструващо биологично лечение на пациенти с тежки заболявания.

Новите случаи на псориазис, болест на Крон и някои артрити ще се лекуват с „най-разходоефективния" медикамент за фонда.

Пациенти заплашват да атакуват промяната в съда.

Любомир е с псориатичен артрит. От 5 години е на скъпоструваща биологична терапия като е сменил няколко медикамента. И казва, че благодарение на това сега води нормален живот. Новите пациенти няма да имат право на избор, казва Любомир.

„Няма да има възможност да избираме и няма да има достъп до нови лекарства, които се въвеждат, те ще бъдат по-скъпи", обяснява пациентът Любомир Иванчев.

От здравната каса твърдят, че достъпът до иновативно лечение няма да се ограничи.

За всяко от заболяванията е определен медикамент с най-голяма разходна ефективност - т.е. най-добро съотношение между резултат и цена. Лекарите ще избират между него и поне още един продукт с близка стойност.

„Ще дадем възможност във всяко едно заболяване да има избор на минимум 2 продукта, в някои заболявания дори ще има 4 продукта за избиране", пояснява д-р Галя Кондева от НЗОК.

Продуктите са избрани сред такива, които имат сходен ефект, но в момента са на твърде различна цена, казват от касата. Списъкът с тях би трябвало да е готов. А пациентите се притесняват, че ако лекарите все пак изпишат по-скъпо, те ще доплащат.

Боряна Ботева, Организация на пациентите с ревматологични заболявания. „Голямата част от пациентите го разбират така че ще трябва да доплащат, в тази посока са и писмата, които получихме", обяснява Боряна Ботева от Организацията на пациентите с ревматологичти заболявания.

От касата обясняват, че ако лекарите обосноват добре решението си за друго лекарство, пациента няма да доплаща, фондът ще го поеме. Промените влизат в сила от 15 октомври.