Отличиха Грета Ганчева със "Златна лира" за дългогодишна творческа дейност
Секция: КУЛТУРА
14 Октомври 2018 14:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отличиха Грета Ганчева със "Златна лира" за дългогодишна творческа дейност Два фестивала, посветени на дружбата на Русия и България, събраха хиляди любители на хубавата песен

/КРОСС/ Деветнадесетият фестивал на патриотичната и антифашистката песен „Сребърни чучулиги" и Шестнадесетият фестивал на фронтовата песен „Альоша" се проведоха този уикенд в столицата. В двата фестивални дни се представиха творчески състави и индивидуални изпълнители от София, Пловдив, Бургас, Сливен, Ямбол, Плевен, Враца, Мездра, Червен бряг, Велинград, Черноморец, Перник и др. Авторитетно жури оцени изпълнителите.
Силен емоционален заряд дадоха изпълненията на вокална формация „Орфей" от Пловдив, ВГ „Пятница 13" от Ямбол, дамски камерен хор „Арфа", хор „Планинарска песен" и ВГ „Червена роза" от София. Не може да ни остави равнодушен и фактът, че все повече млади хора заявяват своя талант на сцената на фестивалите. Такива бяха изпълненията на ВГ „Караоке" и Квартет „Инфинити" от Велинград, Калина Гергинова от с. Крайници общ. Дупница, ВГ „Детски свят" от Мездра, ВГ „Импресия" от Враца и др.
Въодушевената публика пя заедно с талантливите изпълнители и се наслади на съхраненото ни духовно богатство.

Фестивалите са с дългогодишна традиция и през изминалите години в тях участваха повече от 10 000 изпълнители - хорови състави, певчески групи, индивидуални изпълнители от всички краища на България.
Организатори на двата фестивала са: Българският антифашистки съюз, Фондация „Устойчиво развитие за България", Съюзът на ветераните от войните на България, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, Национално движение Русофили, Сдружение на приятелите на Русия „Ал. Невски", Синдикатът на българските учители, Вестник „Нова зора", Федерация „Съюз на съотечествениците", Представителството на Россътрудничество в България - Руски културно-информационен център и МКДЦ „Дом на Москва в София".

Съпредседатели на Общонационалния организационен комитет на фестивалите са Станка Шопова председател на Фондация „Устойчиво развитие за България" и Симеон Игнатов председател на УС на Български антифашистки съюз.
Калоян Паргов - член на НС на БСП и председател на ГС на БСП София откри фестивалите и поздрави участниците от името на Корнелия Нинова председател на НС на БСП.
Алексей Новоселов - съветник по културните въпроси в посолството на Руската Федерация огласи поздравителен адрес до участниците и организаторите от Н. Пр. Анатолий Макаров - извънреден и пълномощен посланик на Руската Федерация, в който се подчертава, че такива събития напомнят на младото поколение за историческата, културна и духовна общност на нашите народи, за тяхното бойно братство, в съвместната борба за Освобождението на България от османско иго и от фашистката тирания.
Участниците приветстваха и Павел Журавлев ръководител на Представителството на Россътрудничество в България, Любомир Коларов председател на Софийското сдружение на приятелите на Русия, приветствия от председателя на ЦС на Съюза на пенсионерите и на Областния съвет на Съюза на пенсионерите София област.
Сред гостите бяха и Мухамед Сайдан - първи съветник в посолството на Държавата Палестина, Константин Воробьов втори секретар в посолството на Република Казахстан, Снежана Тодорова председател на Координационния съвет "България - Русия" и председател на СБЖ, Минчо Минчев - главен редактор на вестник "Нова зора", представители на съорганизаторите, на творческите съюзи, на обществени организации, на военно-патриотични организации, ветерани от войните, ярки творци.
Станислав Почекански - председател на Съюза на музикалните и танцови дейци поздрави участниците във фестивалите и връчи най-високото отличие „Златна лира" на Грета Ганчева за дългогодишната й музикална и творческата дейност и по повод 75-годишния й юбилей.

По традиция фестивалите се превърнаха в празник на дружбата, музиката и творческото вдъхновение. Една изключителна проява, съпроводена от много красота и феерия от звуци, която присъствалите дълго ще помнят.