Антон Станков: Връщането на смъртното наказание у нас е абсурдно
Секция: Интервюта
15 Октомври 2018 12:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Антон Станков: Връщането на смъртното наказание у нас е абсурдно

/КРОСС/ Има две опасности: забавено или прибързано правосъдие за убийството в Русе. Това каза адвокат Антон Станков, министър на правосъдието в правителство на Симеон Сакскобургготски и бивш съдия.

Той бе категоричен, че известното за МВР до момента не трябва да бъде изнасяно в медиите и достъпно до всички, като уточни, че тайната на разследването е уредена в законодателството.

Адвокат Антон Станков не се ангажира с мнение относно версия за убийството без наличието на категорични факти и доказателства. „Не ми допада това, че този криминален случай се използва с политически цели. В България все още има много неразкрити убийства и това ескалира недоверието към действията на МВР и разследващите органи.

В конкретния случай според мен органите се справиха отлично.

Проблемите в съдебната власт обаче започват от квалификацията, минават през кариерното развитие и оценката на работата на съдиите.

Проблеми нямаше, когато бяхме тоталитарна държава. Сега въпросът е проблемите да бъдат извеждани в политически приоритети и да бъдат решавани. Нужни са по-дългосрочни стратегии в политически план, конкретно в областта на правосъдието, и приемственост в реформите“, обясни адвокат Антон Станков.

Според него връщането на смъртното наказание у нас е абсурдно, въпреки възникналите дебати, най-вече заради международните ангажименти на България. Няма пропуски в работата на МВР и разследващите органи по случая с убитата журналистка в Русе, коментира той и допълни, че тежката работа по делото в юридически план по защитата и проверката на версиите предстои.