ЕС прие нови санкции срещу използването на химическо оръжие
Секция: СВЯТ
15 Октомври 2018 14:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕС прие нови санкции срещу използването на химическо оръжие

/КРОСС/ Съветът на ЕС съобщи, че днес е приел нов режим на ограничителни мерки срещу използването и разпространението на химическо оръжие, се казва в негово изявление.

ЕС вече ще може да налага санкции на хора и организации, които участват в разработването и използването на химическо оръжие навсякъде по света, независимо от тяхната националност и местоположение.

Ограничителните мерки ще засягат онези, които отговарят пряко за разработването и използването на химическо оръжие, както и за предоставящите финансова, техническа или материална подкрепа.

Ограниченията се изразяват в забрана за пътуване до държави от ЕС и запор на имущество. На граждани и организации от ЕС е забранено да предоставят средства на посочените в списъка за санкции.

Това решение е поредно усилие на ЕС за борба с разпространението и използването на химическо оръжие, което представлява сериозна заплаха за международната сигурност. То е в подкрепа на световната забрана на химическото оръжие, на фона на увеличаващия се брой химически нападения по света, се посочва в съобщението.