Връщат Марин Райков и Ради Найденов в България
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Октомври 2018 18:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Връщат Марин Райков и Ради Найденов в България

/КРОСС/ Посланиците ни в Италия и Германия Марин Райков и Ради Найденов се завръщат в България. Засега за тях няма нови назначения, става ясно от решения на Министерски съвет, съобщи "Епицентър".

В последния работен ден на миналата седмица правителството, което провежда редовните си заседания в сряда, е изпратило 5 предложения до президента за назначаване на посланици.

Ето какви рокади предлага Министерски съвет в дипломатическите ни мисии:

Меглена Плугчиева напуска посолството в Берн, за да стане посланик в Черна гора на мястото на Младен Червеняков. Тя бе заместник министър-председател на Република България, отговарящ за усвояването на европейските фондове в Тройната коалиция, била e и посланик в Германия.

Марин Райков ще бъде заместен от Тодор Стоянов като посланик в Италия, Малта и Сан Марино. Стоянов понастоящем е заместник-министър на външните работи, между 2012 г. и 2016 г. е бил посланик в Португалия, а преди е работил в посолството в Рим и в генералното консулство в Милано.

Елена Шекерлетова ще наследи мисията в Германия от Ради Найденов. До 2016 г. тя бе посланик в Австрия, а сега е постоянен секретар в МвнР. Преди това е била ръководител на Дипломатическото бюро на Република България в Бон и пълномощен министър и заместник-ръководител на посолството в Берлин. Владее немски, испански, английски, руски и китайски език.

Любомир Тодоров е новият посланик на България в Кипър, след като приключи мандата на Христо Георгиев. Тодоров е дипломат от кариерата, работил е в представителствата на България в Норвегия, Исландия, Израел, Йордания, като до 2016 г. е бил посланик във Финландия. През 2015 г. посолството в Хелзинки е определено за посолство за контакт на НАТО.

Йордан Първанов ще замести Лъчезар Петков като посланик в Чехия. Сега Първанов е директор на дирекция "Обща външна политика и политика за сигурност на ЕС" и eвропейски кореспондент в Министерството на външните работи. В задгранични мисии е работил в посолството в Нидерландия и в Постоянното представителство на Република България към ЕС в Брюксел.

В предложенията на Министерски съвет до президента не присъства името на началника на кабинета на премиера - Румяна Бъчварова, която сама обяви, че е възможно да бъде назначена за български посланик в Израел.

Според източници на Епицентър.бг бившият служебен премиер Марин Райков, който сам се назначи за шеф на мисията ни в Рим, е искал да замине директно за Лондон, без да се връща в България. Той упражнявал натиск върху премиера Бойко Борисов с мотива, че връщайки се в България за него нямало да има подходящ престижен пост. Неговото уреждане е и едната от конфликтните точки на напрежение между президента и изпълнителната власт за дипломатическите кадрили. Прави впечатление и директното заминаване на Меглена Плугчиева от Швейцария за Черна гора, което е в нарушение на закона за дипломатическата служба.