Руската православна църква обвини Вселенската патриаршия в разкол
Секция: Русия
16 Октомври 2018 09:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руската православна църква обвини Вселенската патриаршия в разкол

./КРОСС/ Светият синод на Руската православна църква заяви, че действията на Константинополската патриаршия, която в четвъртък отмени решението, взето в XVII век, за преминаване на Киевската митрополия под юрисдикцията на Московската патриаршия и свали анатема за самопровъзгласилият се за Киевски патриарх Филарет и ръководителя на Украинската автокефална църква Макарий, представляват разкол, пише руският ежедневник "Коммерсантъ'', цитиран от Фокус.

Йерарси на Руската православна църква обявиха за прекратяване на евхаристийното общение с Вселенската патриаршия и призоваха предстоятелите на другите православните църкви да направят оценка на действията на Цариградската патриаршия.

Украинските власти и православното духовенство реагираха двусмислено на изявлението на Синода на Руската православна църква. Според събеседник на изданието в Украинската православна църква (Московската патриаршия) "ситуацията напомня трудния развод на съпрузи и прехода към нова фаза на отношенията".

"Перспективата за придобиване на Томос не трябва да създава за украинските православни необходимостта да избират с кого и срещу кого да бъдат - те трябва да запазят възможността да бъдат признати като част от световното православие, а не да избират , в коя православната църква да се кръстят или да се оженят, и да има възможност да са съпричастни в тайнствата и да усетят Божията любов , която произтича от тях ". Събеседникът нарича отговора на Руската православна църква към действията на Константинопол "очакван": "Така става, когато законът вземе връх над любовта".

Депутатът от Върховната рада на Радикалната партия Игор Мосийчук вярва, че "е въпрос на дни дали свещениците от Украинската православна църква-Московски патриархат ще подкрепят "Минската схизма "", провъзгласена от Руската православна църква и ще станат секта еретици, които няма да бъдат допускани в християнските храмове по света "

"Вратите на украинската поместна православна църква, която ще бъде част от световната православна църква, са отворени за тях", пише Мосийчук в социалната мрежа „Фейсбук". "Енориите трябва да знаят, че никой няма да им наложи езика на богослуженията в украинската поместна православна църква".