Законопроектът за хората с увреждания влиза в МС
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Октомври 2018 15:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Законопроектът за хората с увреждания влиза в МС

/КРОСС/ Вървим по изготвения график за разглеждане на този законопроект. Той утре ще постъпи в Министерския съвет, след като мина консултативният процес. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков на брифинг след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което беше обсъден проектът на Закон за хората с увреждания, внесен от социалния министър, предаде Novini.bg

В последните няколко месеца много интензивно се работеше по подготовката на законопроекта, добави той.

Петков обясни, че в законопрокта са заложени мерки за подкрепа на хората с увреждания и за реализиране на техни права. В проекта са включени две национални програми – едната подпомага работодателите, като осигурява финансиране за пригодяване на работните места за хората с увреждания, а другата е за по-достъпна жилища среда.

Предвидени са средства за реализиране на тези програми, както и за по-високите помощи за хората с увреждания, които за първи път се базират на минималната заплата, заяви социалният министър.

Закрилата на хората с увреждания при уволнение остава. Отпада промяната, която имаше на предишен етап в Кодекса на труда, уточни Петков.

Той съобщи, че специален орган ще замени сегашната Агенция за хората с увреждания, ще бъдат създадени и областни съвети за политика за хора с увреждания.