Рекордна инфлация: С колко се обезценяват доходите ни?
Секция: ИКОНОМИКА
17 Октомври 2018 08:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рекордна инфлация: С колко се обезценяват доходите ни?

/КРОСС/ Годишната инфлация в България се ускорява леко до 3,6% през септември при темп от 3,5% месец по-рано, показват данните на Националния статистически институт. С колко се обезценяват доходите ни? Според финансовия журналист Кузман Илиев поскъпването на основни стоки и услуги води поставя не толкова сериозния проблем с обезценяването на доходите ни, колкото поставя хората в опасна среда да се поддават на спекулации.

„По  депозитите получавате лихва от 0,3%, а инфлацията е 3,6% - това означава, че това, което получавате за спестяванията си е изядено като доходност, защо да го държите в банка? И започвате да търсите рискови инструменти, инвестирате в неща, които не много ясно разбирате, пазарът на недвижими имоти расте – това е една среда, в която се правят много грешки”, обясни Кузман Илиев в студиото на „Здравей, България”.

„Ако погледнем малко по-мащабно върху картината, виждаме, че икономическият растеж е по-сериозен – номиналното му изражение е близо 8%, а реално според статистиката е 3,4% за второто тримесечие на годишна база. Също така се увеличават заплатите. Проблемът е за хората, които получават пенсии и доходи, които не успяват да се повишават с подобни ускорени темпове”, каза журналистът Владимир Сиркаров.  Той обаче успокоява, че в крайна сметка, когато икономиката расте и заплатите се повишават, хората харчат повече, а това увеличава цените.