Нарушен ли е Законът за обществените поръчки при ремонти в София?
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Октомври 2018 09:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нарушен ли е Законът за обществените поръчки при ремонти в София?

/КРОСС/ Столична община действа по законов ред, като е одобрила промяна в проекта за ремонта на релсовия път по „Граф Игнатиев”, каза зам.-кметът на София Евгени Крусев в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Фирмата „ПСТ” е отстранена от търга заради материала, който предлага да се положи на трамвйното трасе. Фирма „Джи Пи Груп” печели търга, предлагайки друг материал.  В момента, в който печели търга, този материал изчезва и започва да използва материалът, заради който фирма „ПСТ” е била отстранена. Това обясни Борис Бонев, от „Спаси София”.

Материалът за ремонта се избира от експертен съвет, едни от най-изявените имена. Разглеждат се всички предложения, всички решават, че проектът трябва да се промени, обясни още Евгени Крусев.

При одобрената промяна е сменен материалът и геометрията на железния път, която е важна за сигурността, обясни и инж. Илия Илиев, управител на проектантска фирма.

При промяна на проекта обаче, трябва да се промени и обществената поръчка. Отстранената от проекта фирма полага същия материал, който сега се слага по „Граф Игнатиев”.

„Тя е отстранена заради слабости в проекта", уточни Евгени Крусев.

„Цената, която касае изпълнението на проекта, е фиксирана, фирмата е променена по други критерии, не само заради мателиала. В проекта се гледа геометрия, отводняване и много други неща", обясни още зам.-кметът на София.  

На въпрос възможно ли е материалът първо да е доставен, а след това да е гласувана промяната в проекта, Евгени Крусев отговори, че такъв материал се използва за ремонт на много други места в София.