Невиждан протест предстои в село Труд тази събота
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Октомври 2018 12:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Невиждан протест предстои в село Труд тази събота

/КРОСС/ На 20-ти Октомври(Събота), от 13 часа пред кметство с. Труд, ще стартира различен протест за чист въздух и работещи институции. Протестното шествие ще тръгне от кметството и ще премине през Карловско шосе до южният край на селото, където ще завърши. Организатор на протеста е СНЦ „Бъдеще за село Труд“, които вече няколко години водят борба с пасивните институции и замърсител на въздуха, който произвежда електричество от биомаса в селото.

Исканията на протестиращите са следните:

1. Оставки на министрите Нено Димов, Румен Порожанов и директорът на РИОСВ Пловдив-Стефан Шилев. Според протестиращите за тези няколко години, не са успяли да решат проблема с въздуха на  с. Труд, а са се обърнали срещу общността, което е ясна индикация, че заемат постове, за които са крайно НЕ подходящи за тях!

2. Пълна оценка за въздействие върху околната среда и спиране на всякакви разширения на суровинната база на инсталацията в село Труд.

3. Местната власт в лицето на община Марица, да намери работещо решение за спирането на съпътстващия производството на Централата трафик на цистерни, през кварталите и централната улица на Труд!

4. Протеста ще отрави призив и към  Премиера на Република България Бойко Борисов, и ще насочи неговото внимание към факта, че производството на топло и електроенергия от Биомаса в България е една опорочена, побългарена и неефективна според протестиращите практика, която става все по-проблемна за населението, поради липсата на експертност в изграждането на тези обекти и най-вече, поради липсата на работещи инструменти за контрол над този тип производства. Протестиращите ще напомнят на премиера любимата му фраза с надеждата да му е още любима-

“ Нито един бизнес, не е по-голям от здравето на хората”

Село Труд се бори вече близо три години срещу негативното влияние на Централата за производство на топло и електро енергия от биомаса, разположена на метри от селото и изчерпа всички законови и граждански актове, с които ако имахме работещи и адекватни институции на местно и национално равнище, вече щяхме да сме забравили този проблем! Уви, институции и чиновници много, но не работят, не чуват, не виждат! Време е да ги събудим!“- споделят организаторите на протестното шествие.

Към протеста ще се присъединят още 7 населени места от различни краища на България, които имат същите проблеми, като тези в с. Труд!

След края на протеста ще се състои първа работна среща на неправителствените организации, които ще подкрепят протеста и организаторите от сдружение „Бъдеще за село Труд“. Целта на срещата е обсъждане на детайли свързани с национално обединение на всички присъстващи населени места. Това обединение, ще сложи началото на националната борба за адекватни и работещи институции. Ще бъде публично учредено до края на календарната 2018г. и се очаква да продължи да привлича към структурата си недоволни от работата на изнтитуциите и мръсния въздух сдружения и комитети от цяла България.