Симеон Славчев: Неодoпустимо е около Ротондата в сърцето на София да не се почиства
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Октомври 2018 15:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Симеон Славчев: Неодoпустимо е около Ротондата в сърцето на София да не се почиства

/КРОСС/ От години районът около Храма-ротонда „Св.Георги” в центъра на София е силно замърсен. „Ротондата е най-старият архитектурен паметник в София и единствената запазена до покрив постройка в града, датираща от Римската империя.

Недопустимо е храмът, както и руините зад него, да бъдат заобиколени от търкалящи се по земята фасове, празни бутилки и опаковки от храна.”

                                             

Това коментира общинският съветник и съпредседател на „Политическа група 5” Симеон Славчев. Тази тема е засегната и в един от сигналите до инициативата „София: Моят град”. Тя цели гражданите да подават сигнали за нередности, които да бъдат поставяни за решаване в Столичния общински съвет.

                                          

Ротондата се намира на специфично място – в двора на Президентството, където ежедневно минават много столичани, гости на града и туристи. През времето въпросът за почистването е бил предмет на обсъждане между Българската православна църква, държавата и Столична община. В крайна сметка липсата на решение води и до това районът да не е почистен.

                                             

След проведена проверка на място, Славчев се срещна с отец Ангел Ангелов - протосингел на Софийска света митрополия и предстоятел на храм "Св. София”. Отец Ангел потвърди, че има воля за диалог и желание за решаването на проблема от страна на Българската православна църква.

                                              

                                                                         

Общинският съветник разговаря и с администрацията на Президентството, откъдето също предстои да получи отговор по темата.

                                     

„Проблемът ще бъде поставен за решение и в Столичния общински съвет и очаквам веднъж завинаги да се реши въпроса и с почистването около Ротондата”, заяви Симеон Славчев.