Председателят на ДАЗД представи напредъка в гарантирането на правата на децата в България
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Октомври 2018 16:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Председателят на ДАЗД представи напредъка в гарантирането на правата на децата в България

/КРОСС/ Напредъкът в грижата и гарантирането на правата на децата в България представи председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) д-р Елеонора Лилова по време на заседание на Ad hoc Комитета по правата на детето на Съвета на Европа в Страсбург. 

Участниците в срещата, представители на всички държави-членки, се запознаха с резултатите от прилагането на Инструмента за оценка на детското участие на Съвета на Европа в България и проведения семинар за оценка на постигнатия напредък, на който гр. София беше домакин през месец юли 2018 г. Събитието на тема: „Защо мнението на децата има значение? Изграждане на солидна държавна политика, стимулираща детското участие” беше организирано от ДАЗД и Съвета на Европа и в него взеха участие представители от държави, прилагали Инструмента.

Д-р Лилова заяви, че в България има добра основа и активно се реализира правото на децата на участие. Гарантирането му е закрепено законодателно, разработени са механизми за свободно изразяване на мнение и участие в обсъждането и решаването на въпроси, засягащи училищния живот, изслушване при съдебни и административни производства и включване в живота на общността.

С помощта на националния детския консултативен орган – Съвет на децата към ДАЗД, мнението на младите хора се взема предвид при създаването и прилагането на политиките от всички органи по закрила в България, допълни председателят на ДАЗД.

Създаването на новата Национална стратегия за детето също бе част от представянето на д-р Лилова.

Тя разказа за провеждащия се широк консултационен процес с всички заинтересовани страни - детски и младежки организации, родители и родителски организации, професионалисти, законодателна и съдебна власт, граждански и други организации, работещи с деца, местна власт, научни и изследователски общности, медии, по планираните приоритетните области – „Здраве (физическо, психическо и социално благополучие на децата) и здравословен начин на живот“, „Качествено образование“, „Подкрепа на семейството“, „Отдих и свободно време на децата“, „Сигурна и безопасна среда, превенция на насилието и достъп до правосъдие“.

Целите и приоритетите трябва да насърчават координацията и хоризонталната свързаност между институциите при реализиране на политиките за закрила на детето, като се основават на следните принципи: недискриминация, най-добър интерес на детето, право на живот, оцеляване и развитие, право на детето да бъде чуто и неговото мнение да бъде взето предвид, подчерта председателят на ДАЗД.

Относно закрилата на децата от насилие бе представена стартиралата от началото на учебната 2018/2019 г. Националната кампания на Държавната агенция за закрила на детето и Съветът на децата към нея „Живот без насилие за всички деца“. Нейното мото е  „#ДЕЙСТВАЙ!“. Тя е в изпълнение на Националната програма за закрила на детето 2018 г., одобрена от Министерски съвет. Реализира се в партньорство с Министерството на образованието и науката, Синдиката на българските учители, Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България и Сдружение на директорите в средното образование.

Кампанията е насочена към всички деца в България. Идеята е младите хора да са проактивни, като им се предостави възможност да организират своя безопасен, сигурен, приятен и позитивен живот в групата в детската градина или паралелката в училище. Те, с помощта на менторите (педагози, психолози, социални работници), определят правилата за взаимоотношения помежду си, за да създадат среда на общуване и комуникация като изключат всички форми на насилие в нея.

Всички, които се включат, се обявяват срещу агресията и тормоза както в реалния, така и във виртуалния свят. Водещият принцип е: „Прави на всички около теб това, което искаш да ти се случи на теб“.

Ad hoc Комитетът по правата на детето на Съвета на Европа е създаден с цел да проследява прилагането и напредъка в изпълнението на приоритетите на Стратегията на Съвета на Европа за правата на детето 2016-2021, представена през 2016 г. в гр. София по време на българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа.

Той предоставя и възможност за обмяна на опит и добри практики в областта на правата на детето на държавите-членки на организацията.