Симеон Славчев: Прокуратурата спешно трябва да се самосезира за случая с „Граф Игнатиев”
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Октомври 2018 17:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Симеон Славчев: Прокуратурата спешно трябва да се самосезира за случая с „Граф Игнатиев”

/КРОСС/ Позиция на общинския съветник и съпредседател на "Политическа група 5" Симеон Славчев

На 3 октомври 2018 г., след проверка на ремонта на ул.”Граф Игнатиев”,  „Политическа група 5” поиска оставката на зам.-кмета по транспорта на столицата Евгени Крусев. Но позицията на ПГ5 не е само заради ремонта на „Граф Игнатиев”, а за цялостното несправяне с политиките и задачите от страна на Крусев.

Транспортът е един от най-важните сектори на града ни и в него има много проблеми и задачи за решаване. Въпреки това, в момента виждаме абсолютно неадекватното поведение на ресорния зам.-кмет, който не само не може да се справи, но и под негово ръководство проблемите се задълбочават. Оказва се, че проектът за „Граф Игнатиев” е тотално изменен, неясно защо по време на изпълнението му се променят материали и ключови елементи от инфраструктурата. И вместо да подаде оставка, Евгени Крусев се оправдава с комисията за обществени поръчки, с експерти и с кого ли още не. След като излязоха и подробности около ремонта на „Графа” вече няма да е достатъчна и оставка, ситуацията изисква и намесата на Прокуратурата, тъй като явно има престъпно неспазване на закона.

Смятам, че Столична община дължи отговор и обяснение на гражданите на столицата по няколко въпроса. Стана ясно, че в нарушение на закони и наредби (очевидно непознати за Евгени Крусев), е бил изменен проекта за релсовия път на „Граф Игнатиев”. Затова първият ми въпрос е: кой, кога и защо измени проекта на релсовия път на ул.”Граф Игнатиев”? Вторият е: има ли разлика в доставните цени на настилката (подложката), която е променена в нарушение на Закона за обществените поръчки? Ръководството на общината дължи отговор на столичани, чиито средства неефективно изразходва.

В момента в Столична община цари пълен хаос и безпорядък по отношение на транспорта и това дава отражение на всички започнати проекти, както и на тези, които предстои да бъдат реализирани. Незабавно трябва да се поеме персонална и политическа отговорност за всички действия и бездействия, довели до тази ситуация. Настоявам зам.-кметът по транспорта на София да подаде оставка или кметът Йорданка Фандъкова да го отстрани.