Момчилград, Джебел, Ардино и Егрек дискутираха „Визия за България“
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Октомври 2018 09:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Момчилград, Джебел, Ардино и Егрек дискутираха  „Визия за България“

/КРОСС/ Народни представители от ПГ на“БСП за България“ проведоха срещи в област Кърджали за проекта „Визия за България“. Демографската криза и катастрофалното състояние на здравеопазването бяха част от темите, които жителите на Момчилград дискутираха с народните представители Жельо Бойчев, Николай Тишев и Ирена Анастасова. „Тук сме, за да ви дадем надеждата, че перспектива и развитие може да има“, каза народният представител Жельо Бойчев.

По отношение на това, че много млади хора си тръгват от България, народният представител Николай Тишев коментира, че демографската криза е проблем на много региони в страната. „Единственото решение е рязко увеличение на доходите, освен разкриването на нови работни места“, каза той и поясни, че във Визията е поставен акцент върху заплащането на труда, като предложението е минималната работна заплата да бъде до 60% от средната. Присъстващите изразиха своята подкрепа за предложения във „Визия за България“ нов модел на здравеопазване.

Коментиран бе и вотът на недоверие по тема Здравеопазване, внесен от БСП. Темата за образованието също бе поставена от гражданите на Момчилград и те приветстваха предложенията във Визията. Споменат бе и проблемът с назначаване на определени хора на определeни позиции, поради партийна принадлежност. „Не бива да допускаме политизиране в сферата на образованието“, категорична бе Ирена Анастасова.

Народните представители Петър Витанов и Иван Ченчев разговаряха с гражданите на Джебел за проекта „Визия за България“. Хората изразиха своето настояване за повече държава в обществено- икономическите отношения. Те призоваха за повече държавни предприятия и болници. На срещата бе обсъден и внесеният от БСП вот на недоверие по темата Здравеопазване. „Пациентът и здравето му са изместени от фокуса на здравеопазването, за сметка на финансови интереси“, коментира народният представител Петър Витанов. Той допълни, че с предложенията, заложени във „Визия за България“, се цели пациентът отново да бъде в центъра. „Здравето не е стока, с която може да се търгува“, подчерта народният представител Иван Ченчев.

В рамките на дискусията по „Визия за България“ жителите на Ардино коментираха много теми с народните представители от ПГ на „БСП за България“ Николай Бошкилов, Иван Иванов, Димитър Георгиев. Хората от града се оплакаха от крайно ниските пенсии, с които едва преживяват.

„ПГ на „БСП за България“ внесе предложение за индексация на пенсиите и премахване на разликата между новоотпуснати и староотпуснати пенсии, което ГЕРБ и ОП отхвърлиха в парламента“, отбеляза народният представител Николай Бошкилов. Бяха поставени и редица въпроси по отношение на ненавременно получаване на заплати от учители в детските градини, заниженото качество на образованието, както и проблемите на местното самоупраление.

„Един от основните проблеми днес е липсата на доверие към институциите във всяка една сфера. Българинът се чувства изоставен“, коментира народният представител Иван Иванов. Той каза, че това не е изненадващо, предвид факта, че 90% от бюджета на МВР отива за издръжка на администрация и заплати.

Жителите в село Егрек призоваха за промяна в социалната политика. Те коментираха този въпрос за „Визия за България“ с народните представители Тодор Байчев и Цветан Топчиев. „Решението е във Визията. Ние предлагаме увеличението на пенсиите да бъде пропорционално за всички, а не само за минималната пенсия“, коментира Байчев. Цветан Топчиев обясни, че с предложените промени във Визията по отношение на селското стопанство се търси и социалният ефект в малките на насели места и създаване на възможност за работни места.