Детският хор на БНР с концерт по случай Дните на японската култура
Секция: КУЛТУРА
18 Октомври 2018 08:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Детският хор на БНР с концерт по случай Дните на японската култура

/КРОСС/ Детският хор на БНР за пореден път ще демонстрира музикално и певческо майсторство в концерт, посветен на културните връзки между България и Япония. Събитието, част от програмата на 29-ите Дни на японската култура в България, ще се състои днес, 18 октомври, от 19 ч. в Аулата на СУ "Св. Климент Охридски". Входът е с покани.

Детският радиохор ще изпълни подбрани български, японски и световноизвестни хорови песни. Представлението ще премине под палката на главния диригент на хора маестра Венеция Караманова.

Концертът ще затвърди добрите взаимоотношения между двете страни и ще насърчи бъдещия културен обмен между Япония и България.
Детският хор на БНР и Япония започват да градят дългогодишните си връзки още през 1967 г., когато по покана на тогавашния президент на Токайския университет - проф. Шигейоши Мацумае, хорът заедно с основателя си акад. Христо Недялков за първи път гостува в Япония.

Оттогава досега хорът е изнесъл около 500 концерта в над 150 японски града. През 2015 г. той е удостоен с почетната награда на посланика на Япония в България Такаши Коидзуми за изключителен принос в развитието на културните връзки, взаимното разбирателство и приятелството между Япония и България.

Концертът се организира от Асоциацията на завършилите Токайския университет в България и катедра "Музика" към ФНПП на СУ "Св. Климент Охридски" с подкрепата на посолството на Япония в България.