„Независимая газета“: В Египет очакват завръщането на Русия
Секция: Русия
18 Октомври 2018 09:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Независимая газета“: В Египет очакват завръщането на Русия

/КРОСС/ Приключи визитата на египетския президент Абдел Фатах ас-Сиси в Русия, съобщава „Независимая газета“, цитирана от Фокус.

В 75-годишната история на двустранните отношения има възходи и падения, но никой не е забравил, че с руско съдействие са построени 97 големи промишлени обекта, сред които Асуанската язовирна стена, Хелуанският металургичен комбинат, алуминиевият завод в Наг-Хамади, заводът за антибиотици в Абу Заабал и други. Те продължават да заемат важно място в египетската икономика. 

Основна част в програмата на тази визита бяха разговорите в Сочи с президента Путин. Египет трябва да развива своята икономика с бързи темпове и едновременно с това да се съобразява с негативното въздейстиве на конфликтите в региона, като полага усилия за тяхното намаляване. Така ще може да решава проблемите, пред които е изправена страната – бедност, безработица, а оттук и да отстранява възможностите за радикализация на обществото. 

Ас-Сиси е изразил надежда, че голяма част от тези проблеми могат да се решават при вазимноизгодно икономическо и политическо сътрудничество с Русия. Двамата държавни глави са разговаряли за конкретни съвместни проекти, в частност и в областта на ядрената енергетика. Тяхната реализация ще създаде възможност да се открият десетки хиляди нови работни места и в строителството, да се привлекат млади квалифицирани хора.

За Русия задълбочаване на сътрудничеството с Египет също е изгодно. Това е най-голямата като население държава в арабския свят и втора в Африка. През нея минават важни международни морски, сухопътни и въздушни транспортни комуникации. Египетският пазар предлага възможности за реализация на руската селскостопанска и високотехнологична продукция, за износ на различни стоки и услуги. 

Сътрудничеството с Египет е важно за Русия в разрешаване на проблемите в Близкия изток.

Мненията на двамата президенти, в частност около ситуацията в Сирия и Ливан, съвпадат в значителна степен. 

Накрая, но не на последно място, Путин и Ас-Сиси са обсъждали и въпроси, свързани със завръщането на руските туристи в техни любими курорти като Хургада и Шарм еш-Шейх, което налага в най-скоро време да се възстановят чартърните полети до тези дестинации.